ALI NA BONIFIKI ODLAGAJO TUDI ZEMLJO, PREPOJENO S KANALIZACIJO? Izvajalec del se je zavil v molk, na občini pa odgovarjajo tako

Koper

Bralci so nas že pred časom obvestili, da občasno na zemljišču med novim bazenom in Bonifiko izredno močno zaudarja, takrat naj bi se širil neznosen smrad. S tovornjaki namreč tja z Muzejskega trga odvažajo zemljo. Da bi bila ta prepojena s fekalijami, na koprski občini zanikajo.

Informacije o tem, da je zemlja, ki jo zaradi gradnje garažne hiše pod Muzejskim trgom odvažajo za Bonifiko, prepojena s fekalijami in zato oddaja neznosen smrad, na koprski občini zanikajo. Na vprašanje, ali je zemljišče za Bonifiko, kjer izvajalec del CGP odlaga zemljo, v lasti občine, niso odgovorili, so pa potrdili, da so izvajalcu izdali dovoljenje, da tam odlaga izkopni material.

Voda s fekalijami je zaradi del na Muzejskem trgu že trikrat zalila klet bližnjega stanovanjskega bloka.

Spomnimo, da je v klet stanovanjskega bloka ob gradbišču podzemne garažne hiše na Muzejskem trgu prejšnji teden že tretjič vdrla fekalna voda. Težave so se začele oktobra, ko so pri gradnji poškodovali glavno kanalizacijsko cev, ki ni bila vrisana v zemljiški kataster.

Pred tednom dni se je koprski župan Aleš Bržan s tamkajšnjimi prebivalci tudi sestal na to temo, novinarjem pa med drugim povedal, da od izvajalca zahtevajo pisno zagotovilo glede ukrepov, ki jih bodo izvedli. Župan je ob tem dopustil možnost, da se iz tega naslova od izvajalca uveljavijo penale.

Občina je dala dovoljenje, da se na Bonifiki odlaga izkopni material.

Ta teden pa so nam na občini pojasnili, da je MOK podjetju CGP odredila izvedbo ukrepov za preprečitev nadaljnjih izpustov odpadnih voda. "Med drugim bodo nemudoma zgradili kanalizacijski jašek, ki bo hkrati služil kot črpališče za fekalne vode, v roku enega meseca bodo izvedli gravitacijsko povezavo z obstoječim kanalom mešane kanalizacije, kasneje, ko bo objekt zgrajen do te mere, da bo omogočal izvedbo, pa bodo izvedli stalni priključek na obstoječe kanalizacijsko omrežje," so opisali in dodali, da ob tem dnevno spremljajo nivo fekalnih voda v jašku in bodo ob povišanem nivoju takoj začeli črpanje.

Vprašanja, kako to, da je voda s fekalijami že trikrat zalila klet bloka na Muzejskem trgu in ali se jim zdi odvoz izkopnega materiala, ki bi utegnil biti onesnažen, sporen z okoljevarstvenega ali zdravstvenega vidika, smo naslovili tudi na podjetje CGP, ki gradi garažno hišo na Muzejskem trgu, a so se zavili v molk.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
žveplo |  21 .11. 2019 ob  12: 07
12
Alora novinarju v pomoč pri nadaljnem delu. Čigavo je zemljišče je hitro in enostavno ugotoviti saj je na javnih portalih geodetske uprave moč ugotoviti številko parcele, na javnem portalu zemljiške knjige pa potem ugotoviš čigava je ta parcela, zatorej novinar potrudi se že vrtaš za informacijami. ne sprašuj neumnosti, če prideš do odgovorov lahko sam.
Drugič, kanalizacije se ne vrisuje v zemljiški kataster, ker so tam zgolj in samo parcele in zemljišča pod objektom, kanalizacija se evidentira v kataster gospodarske javne infrastrukture, ki je prav tako zastonj dostopen na javnih portalih... Če te pa matra kakšen okus in kako diši zemlja, pojdi tja, povohaj jo, poizkusi, vzemi pest zemlje in jo odnesi na mikrobiološko testiranje za fekalne bakterije... recimo na ZZZV Maribor, par dni in maš rezultate, cena mala, zadovoljstvo veliko. Ja in še moje mnenje, kjerkoli v kopru zakoplješ lopato v zemljo je najbrž okužena s fekalijami, pa ja ne pričakujete da je kanalizacija zgrajena zadnjih 50 let, vodotesna ? Prej je itak ni bilo... v kahlo in skozi okno na ulico....
Smrdi kanalizacija, Izola, Koper, luka, čistilna naprava, pa tudi tista iz ankaranske smeri.
Imam rešitev, pa je ne povem, je preveč enostavna da bi komu kapnilo...
Tine |  21 .11. 2019 ob  09: 39
14
Od kar imamo v kopru novo oblast se ukvarjamo samo še z drekom
mente |  21 .11. 2019 ob  09: 27
12
V kopru nimamo inspekcija? kaj pa delajo? zakaj ne analizirajo teren? zmeraj ista storja ....tam kje je denar se lahko dela kar se hoce.... mah.......