ALI INTEREUROPA ŽE ČUTI POSLEDICE UKRAJINSKO-RUSKE KRIZE? "Blagovni tokovi so bili že do sedaj v veliki meri prekinjeni"

Slovenija

Slovenska podjetja, ki delujejo na ukrajinskem trgu, zaenkrat zaradi zaostrovanja odnosov med Ukrajino in Rusijo še niso občutila izpada poslovanja. Se pa zavedajo morebitnih tveganj za poslovanje v obeh omenjenih državah. Poslovne poti v Ukrajino trenutno prestavljajo na poznejši čas.

Iskratel ima v Ukrajini svoje lokalno podjetje, katerega poslovanje predstavlja med pet in šest odstotkov letne prodajne realizacije skupine, so pojasnili v Iskratelu. "Poslovanje zaenkrat, zaostrenim razmeram navkljub, poteka nemoteno in tekoče. Se pa dobro zavedamo vseh tveganj, ki bi jih lahko najhujši scenarij prinesel. Tako bi se lahko določeni projekti zamaknili, nekateri tudi za več let, kar seveda pomeni slabše poslovanje tako za Ukrajino kot tudi Rusijo," je povedal glavni direktor Iskratela Robert Kuzmič.

Zaposlenih iz Slovenije v Ukrajini Iskratel nima, saj vse delo opravi tamkajšnja lokalna ekipa, vključno z direktorjem, je še dodal Kuzmič.

Stranke zanima, na čigavi strani so 

Za Duol ukrajinski trg predstavlja le nekaj odstotkov realizacije. "Trenutno smo v pogovorih za večji projekt nogometne dvorane, ki pa bo, če bo podpisana pogodba, realiziran v naslednjem letu," je povedal prvi mož Duola Dušan Olaj.

Zaostrovanje razmer na poslovanje Duola v Ukrajini neposredno ne vpliva. "Se pa glede na to, da poslujemo tako z Rusko federacijo kot tudi z Ukrajino, vrstijo vprašanja naših strank o tem, koga podpiramo. Vsem zelo jasno povemo – in to je naša poslovna politika povsod – da se do političnih vprašanj nikjer in nikoli ne opredeljujemo in da so to izključno zadeve vpletenih strani," je poudaril. V Duolu so sicer prihodnji teden načrtovali pot v Ukrajino, ki pa jo bodo iz previdnosti prestavili na poznejši čas.

Posledice morebitnega ruskega napada na Ukrajino Olaj težko oceni. "Problem vidimo predvsem v morebitnih zahtevah vpletenih strani, da bi se morali do konflikta opredeljevati. Vsekakor pa bi morebitna vojna tako na eni kot na drugi strani zanesljivo za nekaj časa pretrgala investicijske tokove in posledično pomenila izpad naročil in posla," je še dodal Olaj.

Intereuropa: "Blagovni tokovi med EU in Rusijo so bili že do sedaj v veliki meri prekinjeni"

Intereuropa ima v Ukrajini odvisno družbo TOV TEK ZTS Užgorod, ki pa sodi med manjše družbe v skupini tako po prihodkih kot po številu zaposlenih. Prihodki te odvisne družbe predstavljajo manjši delež, manj kot 1,5 odstotka v strukturi vseh prihodkov skupine, so pojasnili. V tej družbi nimajo zaposlenih slovenskih državljanov, družba je umeščena na zahodu Ukrajine, blizu meje s Slovaško in z Madžarsko.

"Blagovni tokovi med EU in Rusijo so bili že do sedaj v veliki meri prekinjeni; ocenjujemo, da ta nova zaostritev na družbo TOV TEK ZTS Užgorod ne bo imela pomembnejšega vpliva," so dodali. V tem trenutku tudi težko ocenjujejo vpliv morebitnega napada Rusije na Ukrajino, saj bi na poslovanje odvisne družbe vplivale motnje v blagovnih tokovih in oskrbovalnih verigah.

V Ukrajini deluje tudi Lek, v katerem pa so za STA pojasnili, da političnih dogodkov in s tem povezanih aktivnosti skladno s pravili Novartisa ne komentirajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija