ALI DVA ODMERKA NE ZADOSTUJETA? V Izraelu polno cepljenih 85 odstotkov ljudi, okužbe pa še kar naraščajo

Svet

V Izraelu so včeraj začeli cepiti s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer in BioNTech. Zaenkrat s tem odmerkom cepijo bolnike, katerih imunski sistem je oslabljen. Za ta korak so se odločili spričo ponovnega naraščanja novih okužb z novim koronavirusom.

Med tistimi, ki ustrezajo pogojem za takojšen tretji odmerek, so ljudje, ki so jim presadili srce, pljuča ali ledvice, ter bolniki z rakom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kopičijo se dokazi, da bolniki z imunosupresijo po dveh odmerkih cepiva še ne razvijejo zadostnega odziva protiteles," so odločitev pojasnili na izraelskem ministrstvu za zdravje. Kot so še dodali, jih je k temu koraku dodatno vzpodbudilo dejstvo, da se dnevni porast novih okužb znova povečuje.

Kampanja cepljenja proti covidu-19 v Izraelu je bila med najhitrejšimi na svetu. V celoti je cepljenih 85 odstotkov vseh odraslih prebivalcev in junija je dnevno število potrjenih novih okužb v državi padlo pod deset. Obenem so odpravili vse omejitve, uvedene v času pandemije.

A zaradi bolj nalezljive različice delta, ki so jo prvič potrdili aprila v Indiji, se število novih okužb znova povečuje, dnevno jih zdaj beležijo nekaj sto. Po ocenah strokovnjakov obstajajo jasni znaki, da cepivo Pfizer/BioNTech proti lažjemu poteku covida-19 ob okužbi z različico delta ni tako učinkovito.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  13 .07. 2021 ob  08: 37
16
"V Izraelu polno cepljenih 85 odstotkov ljudi, okužbe pa še kar naraščajo"

WOW, čudežno cepivo v vsem svojem sijaju! Dovolj s to histerijo od tega cepljenja! Dovolj s tem! Kdor želi naj se cepi, naj pri tem še malo obogati farmacevte, naj nehajo najedat tiste ki se nočemo in gremo dalje! Konec zgodbe!