ALEŠ BRŽAN PO TESNI ZMAGI: "Ljudje so se odločili za spremembo in do spremembe je prišlo" (FOTO, VIDEO)

Koper

Po preštetju glasovnic, ki so prispele po pošti, je na koprskih županskih volitvah zmaga ostala v rokah Aleša Bržana. Dosedanjega župana Borisa Popoviča je ugnal za pičlih sedem glasov, so potrdili v občinski volilni komisiji. Bržan je tako v nedeljskem drugem krogu nadoknadil 14 odstotnih točk zaostanka, saj je pred dvema tednoma prejel 30,4-odstotno podporo, Popovič kot prvouvrščeni pa je takrat dobil 44,6 odstotka glasov. Čeprav smo zmagovalca dobili šele po današnjem štetju glasovnic, prispelih po pošti, je Popovič priznal poraz že v nedeljo zvečer.

Ljudje so se odločili za spremembo in do spremembe je prišlo, je v prvem odzivu na končne neuradne rezultate županskih volitev v Kopru povedal Bržan. Sam je sicer pričakoval tesen izid, ne pa tako tesnega. Zdaj je po njegovem pomembno, da oba kandidata pomirita strasti. Bržan je spomnil, da je že pred volitvami volivcem povedal, da bo šlo verjetno za tesen izid in da je pomemben vsak glas. Novi koprski župan napoveduje, da bo po 16 letih Popovičevega županovanja vnesel spremembe v slogu vodenja občine in prinesel več sodelovanja.

Odpiranje glasovnic, prispelih po pošti, ki je odločilo zmagovalca volitev v Kopru.

"Tako tesnega rezultata ni pričakoval nihče. Mi smo pričakovali, da bo nekaj sto glasov razlike," je ob tem priznal. Kot je navedel Bržan, je bilo veliko glasov tudi za aktualnega župana Popoviča, kar je znak, da tudi on uživa precejšnje spoštovanje, "ampak ljudje so se odločili za spremembo in do spremembe je prišlo, tako da lahko rečem samo: hvala vsem, ki so se trudili, vsem, ki so prišli na volišča in oddali svoj glas".

Čeprav so v Bržanovem štabu zaznali nekaj manjših nepravilnosti, te po njegovem ne bodo bistveno vplivale na rezultat in zato ne bodo podali ugovora na izide. "Za nas je zgodba zaključena," je dodal. Ob tem je Bržan opozoril, da morata "oba kandidata najprej malo pomiriti ljudi in pomiriti strasti, tako da začnemo normalno živeti naprej".

Ugovor na delo volilne komisije je mogoč do polnoči

Po preštetih glasovih po pošti je Bržan skupno prejel le sedem glasov več od Popoviča, in sicer 13.921. Predsednik občinske volilne komisije Miloš Senčur je navedel, da je ugovor na delo volilnega odbora oz. volilne komisije mogoč danes do polnoči. Če bi prišlo do ugovora zoper delo volilnega odbora, bodo o tem odločali na občinski volilni komisiji. "V primeru ugovora zoper delo občinske volilne komisije je pa občinski svet tisti, ki odloča o ugovoru takrat, kot potrjuje mandate," je še dejal Senčur.

Bržan je politični novinec

Bržan se je rodil v Kopru leta 1976. Po izobrazbi inženir tehnologije prometa je bil širši javnosti pred kandidaturo najbolj znan kot dolgoletni radijski voditelj na priljubljenem lokalnem komercialnem radiu. S somišljeniki je med študijem na nove temelje postavil Klub študentov občine Koper, med njegovimi odmevnejšimi projekti je bila Oživela ulica, ki je takrat zaspanemu Kopru prvič ponudila dogajanje sredi tedna. V zadnjem desetletju je bil zaposlen kot podjetnik, direktor manjšega podjetja, je moč prebrati na spletni strani Liste Aleša Bržana.

Politično ne gre za popolnega novinca, saj je Bržan pred štirimi leti že kandidiral za koprskega župana in s podporo SMC dosegel drugo mesto. Od stranke se je sicer pozneje distanciral in dobršen del minulega štiriletnega mandata v koprskem občinskem svetu deloval kot samostojni svetnik. Pred tokratnimi lokalnimi volitvami je s somišljeniki ustanovil stranko – Listo Aleša Bržana.

Popoviču je priznal marsikateri uspeh

Pred prvim krogom volitev ni bil med najglasnejšimi kritiki aktualnega župana, ki mu je tudi priznal marsikateri uspeh. Takšna umirjena retorika se je obrestovala tako njemu kot njegovi stranki, ki je z devetimi svetniškimi mandati postala druga najmočnejša skupina v mestnem svetu. Ta rezultat ob hkratni podpori kar devetih od ostalih enajstih županskih kandidatov in njihovih strank oz. list hkrati pomeni, da bo Bržan imel na voljo tudi potrebno večino v mestnem svetu.

Koalicijo bodo sicer formalizirali le, če bo potrebno, je še pred zmago zatrdil Bržan, ki je jasno napovedal spremembe tako v načinu dela in upravljanju s skupnim premoženjem kot v odnosih znotraj občine. Med svojimi vodili pa je novi župan izpostavil tudi sodelovanje. Spremembe po Bržanovih besedah sicer ne pomenijo ustavitve napredka, temveč razumno upravljanje, načrtovanje in enakomerno skrb za vse občane, "brez zlorabe moči, brez izsiljevanj, brez avtoritativnosti, brez deljenj".

Odpiranje glasovnic, prispelih po pošti, smo spremljali v živo

Napete trenutke odpiranja glasovnic, prispelih po pošti, ki so v 'koprski srhljivki' odločile zmagovalca letošnjih lokalnih volitev, smo v živo predvajali na naši Facebook strani. Posnetek je požel neverjetno zanimanje, saj je do sedaj zabeležil že 13.000 ogledov, 1100 komentarjev in več kot 30 deljenj. Ogledate si ga lahko spodaj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  03 .12. 2018 ob  18: 32
21
Sicer vas ne bi vabil, ampak danes je prav poseben dan. Obiščite spletno stran e-koper. Verjeli ali ne oni še vedno niso opazili da smo v MO Koper imeli volitve. Niti ene same novičke o tem. Jeretič se dela slepega in se bo sedaj prodajal zmagovalcu.
Obala1 |  03 .12. 2018 ob  16: 44
-28
Meni pa se vedno ni jasno kdo naj bi bil novi župan? Brzan, Starman, Franza ali Mišič Mišič? No najbolj me nasmeje ko slišim komentarje ala novi veter in podobno....
greg |  03 .12. 2018 ob  15: 49
48
Čestitke iz Ankarana!
ŠiamoNoi |  03 .12. 2018 ob  15: 34
70
Naj zapiha nov veter v tej občini,dovolj je tega klientelizma in korupcije!
 |  03 .12. 2018 ob  15: 15
15
:)
ManofSteel |  03 .12. 2018 ob  15: 09
-68
Konec razvoja...Koper šteti so ti dnevi...lol