ALENKA ARTNIK: V življenju se želim potopiti še zelo globoko (FOTO, VIDEO)

Koper

Koprčanka Alenka Artnik je letos dosegla nov mejnik v svoji karieri potapljačice na dah. Na Bahamih je dosegla nov svetovni rekord, ko se je v disciplini z monoplavutjo v Deanovi modri luknji na vdih potopila kar 105 metrov globoko. Koprska morska deklica se v intervjuju spominja svojih prvih potopov na žusternskem kopališču in razkriva občutke, ki jo preplavijo 100 metrov globoko pod morsko gladino.

Se spomnite svojega prvega potopa na dah?

Uh, verjetno sem bila stara kakšnih 7 ali 8 let. Takrat smo z družino redno hodili na kopališče v Žusterno. Spomnim se prav posebnega dne, ko sem si zadala, da preplavam majhen bazenček pod vodo. No, na koncu sem se zaletela v zid in si 'potauhala' buško na glavi (smeh).

Kje ste najraje plavali, ko ste bili otrok?

Žusternsko kopališče je bilo moj vsakdan. Za vikende pa smo jo po navadi mahnili v Savudrijo.

Kdaj in zakaj ste se s potapljanjem na dah začeli ukvarjati v športnem smislu?

Potapljati sem se začela pred šestimi leti, zadnja tri leta pa se profesionalno ukvarjam s tem športom. Takrat sem bila na prelomni točki in se preprosto odločila za ta korak. Izkazalo se je, da mi je intuicija prav govorila.

O čem razmišljate med potopom?

Potop imam razdeljen po korakih, ki jim fokusirano sledim. Misli moraš praktično odklopiti, biti moraš popolnoma predan trenutku.

Kakšen je občutek 100 metrov globoko pod morsko gladino?

Magičen (nasmeh). Skoraj vsi globinski potapljači opisujemo te občutke enako. Mir, tišina, umirjenost, povezanost z vsem. Občutek breztežnosti in neverjetne spokojnosti.

Kje pa je po vašem mnenju tista zdrava meja, ko si moraš reči 'stop'?

Verjetno si jo vsak potapljač postavi po svoje. Glede na to, da je potapljanje na vdih ekstremni šport, menim, da je izredno pomembno imeti močno kontrolo nad egom, saj te številke in globine lahko hitro premamijo.

Imate cilj, kako globoko se v življenju želite potopiti?

Kar se tiče metraže, nimam neke številke v mislih. Želja in motivacija sta močni, izkušnje tudi pridno nabiram, zato se lahko nadejam globljih potopov. Kar se pa tiče življenja, zelo globoko.

Deli novico:

Toro |  07 .08. 2018 ob  01: 07
Umirjenost in vadba trebusne predpone..dobra plavut in negdo zraven ce gre kaj narobe.clovek je lahko brez zraka 6min tudi ce zgleda utopljen.v kolikor se ga ne dvigne na povrsje se dejansko utopi.lep sport.cestitke za rezultat
partizan |  06 .08. 2018 ob  21: 14
Bravo Alenka
svetovna špica |  06 .08. 2018 ob  18: 29
je kar težko verjet da iz te naše slovenske morske lužice z največjo globino 30 metrov izide ena taka svetovna prvakinja v potapljanju do 100 metrov in več. Poklon.
darko |  06 .08. 2018 ob  12: 14
Izjemno navarni ekstremno vzdržljivostni poskusi so to. Srečno vsekakor, a previdno!
Cezar |  06 .08. 2018 ob  11: 43
Bravo.
Ana |  06 .08. 2018 ob  11: 36
Izjemna!
Čestitke! |  06 .08. 2018 ob  09: 32
...