ALENKA ARTNIK PO ZADNJEM USPEHU: "To je bil zadnji dan, ko sem še bila sposobna opraviti tako močan potop"

Svet

Zadnje dneve so mediji uperjeni v najboljšo potapljačico na svetu, Koprčanko Alenko Artnik, ki je postregla z novim svetovnim rekordom. Dosegla je mejo 113 in se vpisala v zgodovino. A ni šlo vse tako lahko, kot je morda videti na video posnetkih in fotografijah. Na najbolj pomembnem potopu se je morala zelo potruditi.

"Nisem še dobro procesirala, kaj sem dosegla. Govorim lahko kar v dvojini, glede na to, da sva dve tekmovalki dosegli nov mejnik v ženskem potapljanju na dih. Obe z italijansko kolegico Alessio Zecchini sva dosegli nov svetovni rekord na 113 metrov. Lanski svetovni rekord sva izboljšali za šest metrov, kar je zelo velik preskok. Odzivi so zelo močni. Ljudje, ki so naju spremljali pravijo, da preprosto ne morejo verjeti, kaj sva dosegli," je v izjavi dejala Artnikova.

Kot je dejala, je bil potop težji od predhodnega potopa, ko je dosegla globino 111 metrov. "Eno noč prej nisem uspel zaspati. Spala sem samo štiri ali pet uri, bila sem utrujena in nespočita, kar ni ravno optimalno za tako težek potop. Morski tok je bil izredno močan in seveda se je trema začela stopnjevati. Vedela sem, da bodo težki pogoji," je zaupala Koprčanka.

Na obratu v globini pa se je Alenka pripetila še ena neljuba zadeva. Morski tok jo je odnesel od vrvi in takrat se zavedla, da se bo morala zelo potruditi, če se bo hotela vrniti na gladino. "Zbrati sem morala vso moč. Plavala sem proti toku. A mi je uspelo. Moram priznati, da se mi je kar malo začela akumulirati utrujenost, glede na to da zadnje tri tedne delam zelo globoke potope, ki so mentalno zelo naporni. Vzamejo veliko fizične moči in mentalen energije. To je bil zadnji dan, ko sem še bila sposobna spraviti tako močan potop. Vesela sem, da sem vrhunsko zaključila najbolj pomemben potop na letošnjem svetovnem prvenstvu."

Alenko sicer čaka še tekmovanje, v katerem je že postavila svetovni rekord in sicer, junija na Filipinih, ko se je v disciplini z dvema plavutkama potopila na 92 metrov. "Ne bom pretiravala z najavo. Ne bom šla do maksimuma, ker čutim da je telo izčrpano. To bo zadnji potop v zelo dolgi, naporni in zelo uspešni sezoni. Nisem si mogla želeti bolj uspešne sezone. Mislim, da nam je to vsem Slovencem lahko v velik ponos. Komaj čakam, da se vrnem," je še zaupala Koprčanka.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija