Aleksander Oblak: Moja videnja

Goriška

V četrtek, 28. novembra 2013, bodo ob 18. uri v avli Hitovega hotela Sabotin v Solkanu odprli prvo samostojno razstavo fotografskih del Aleksandra Oblaka z naslovom Moja videnja. Avtorja in njegovo ustvarjalnost bo ob odprtju razstave predstavil mentor Rafael Podobnik.

Razstavo bo hotel Sabotin gostil do 31. januarja 2014.

Aleksander Oblak na svoji prvi samostojni razstavi z naslovom Moja videnja v avli hotela Sabotin predstavlja izbor fotografij, ki so v obdobju med letoma 2010 in 2013 nastajale v različnih okoljih: od Nove Gorice, Solkana, obrežja Soče in zapuščene opekarne v Biljah do motivov posnetih na potovanjih v drugih kulturnih okoljih.  

Aleksander Oblak, rojen 1946, se je s fotografijo srečal na fotografskem krožku v Osnovni šoli Milojke Štrukelj v Novi Gorici leta 1958. Krožek je vodil tedanji ravnatelj šole gospod Miro Nakrst, ki je učencem podajal osnove fotografije: razložil jim je postopke fotografiranja in izdelave črno-belih fotografij, spoznali so povečevalnik in drugo osnovno opremo za izdelavo fotografij, pa tudi kemijski postopek razvijanja fotografij. V tem obdobju je nastala njegova prva fotografija Beleženje športnih rezultatov.

Tudi v srednji šoli je sodeloval v fotografskem krožku in na občasnih razstavah. Po zaključku srednje šole in v obdobju študija na Strojni fakulteti v Ljubljani so se avtorjeve aktivnosti zreducirale zgolj na fotografiranje spominske oziroma priložnostne fotografije, k fotografiji pa se je ponovno vrnil ob koncu aktivne delovne dobe, s posebnim zanimanjem za digitalno obdelavo fotografij. Nastajali so predvsem portreti, ki jih je najprej tiskal na razne papirje, kasneje pa tudi na platno.

Leta 2010 je v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje Nova Gorica (Untri) pristopil k fotografskemu krožku, ki ga je vodil gospod Rafael Podobnik, danes platinasti odličnik Mednarodne zveze za fotografsko umetnost. Ob pridobivanju teoretičnih in praktičnih znanj na fotografskih delavnicah v naravi je avtor aktivno sodeloval tudi v foto delavnicah Tretja moč v okviru Unitri, ki jih je prav tako vodil Rafael Podobnik. S svojimi fotografijami se je predstavil na več razstavah (v galeriji Frnaža, knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici, Kulturnem domu v Novi Gorici, Osnovni šoli v Solkanu in hotelu Perla) ter sodeloval na nekaterih fotografskih, tudi mednarodnih, natečajih (FD Jesenice – Človek in kovina 2012 / FK Nova Gorica – Dia Primorska 2011, 2012, 2013; Fotografija 2011, 2012, 2013; Exposed 2012 / FK Veno Pilon Ajdovščina – Med nebom in zemljo).

Deli novico: