AJDOVŠČINA JE OZELENELA: S pomočjo donacije Taje in Iva Boscarola posadili več kot tisoč dreves in grmovnic (FOTO)

Slovenija

Del donacije Iva in Taje Boscarol Občini Ajdovščina je bil namenjen ozelenitvi in novim zasaditvam dreves in grmovnic. Ta mesec zaključujejo spomladansko fazo sajenja novih rastlin, nadaljevala se bo z drugo fazo zasaditev trajnic v mestu ter dreves in grmovnic po krajevnih skupnostih v občini. Doslej so posadili 782 dreves in 538 grmovnic.

Skupno bo v mestnem okolju zasajenih 867 dreves in približno 3000 grmovnic, jeseni pa bo sledil drugi del izvedbe projekta, ko se bo mesto olepšalo tudi z več tisoč trajnicami. Sajenje poteka v skladu s projektno dokumentacijo načrta krajinske arhitekture ter v sodelovanju z arboristično stroko.

V prvi fazi so sadili predvsem visokodebelne drevesne sadike, skupaj s koreninsko grudo. Na nekaterih lokacijah v Ajdovščini so sadili tudi protivetrne pasove z grmovnimi in drevesnimi vrstami s t.i. gozdarskimi sadikami. To so praviloma lokalno vzgojene dvoletne sadike avtohtonih drevesnih vrst, katerih velikost je odvisna od drevesne vrste, višine do 1,5 metra.

???????????????? ???????????????????????? ???????????????????????? ????????????????????????????????? Do prejšnjega tedna je bilo v Ajdovščini skupno posajenih 782 dreves in 538 grmovnic, prva, spomladanska faza sajenja se bo s saditvenimi deli zaključila konec tega meseca. . ℹ️????

Objavil/a Občina Ajdovščina dne Ponedeljek, 10. april 2023

V drugem delu projekta bodo poskrbeli tudi za zasaditve po krajevnih skupnostih. Zato so skupaj s predstavniki krajevnih skupnosti že pregledali morebitne lokacije, kjer bodo zasaditve izvedli. V vaseh si želijo novih zasaditev predvsem ob otroških in športnih igriščih, ob pokopališčih in v urejenih vaških središčih ali drugih lokacijah, ki so namenjene druženju. Urejali bodo tudi okolico spomenikov, vendar zanje pripravlja posebne, enotne ureditve.

Projekt ozelenitve javnih površin v Ajdovščini in njeni okolici ni namenjen odstranitvi ali zamenjavi obstoječih dreves, cilj projekta je ozelenitev mesta z novimi, dodatnimi drevesi in grmovnicami. Ob tem pa odstranjujejo tudi poškodovana drevesa zaradi starosti, bolezni ali drugih poškodb.

Čeprav 64 odstotkov površine ajdovske občine pokrivajo gozdovi, so za mesto in predvsem za njene prebivalce pomembna tudi mestna drevesa. V Ajdovščini je to sicer prva tako obsežna zasaditev dreves, zato so se odločili za sodelovanje z arboristko Tanjo Grmovšek.

Za ozelenitev in hortikulturno ureditev mesta in ostalih krajev v ajdovski občini sta Boscarolova namenila milijon evrov donacije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija