Ajdovci svoje odločitve niso spremenili

Goriška

Na tretji izredni seji Občinskega sveta Ajdovščina, ki je bila sklicana, da bi svetniki ponovno odločali o svojem sodelovanju v regijskem centru za ravnanje z odpadki RCERO, svetniki niso potrdili predlaganega dnevnega reda, kar je pomenilo, da seje ne bo. S tem ajdovci ostajajo pri istem sklepu, sprejetem na zadnji seji,  ki pravi, da Občina Ajdovščina ostajajo v projektu RCERO, vendar vanj ne vlagala dodatnih sredstev.

Že predlog dnevnega reda je sprožil kratko a burno razpravo, nihče pa si ni mislim, da bo glasovanje prineslo neodločen rezultat, kar je pomenilo, da razprave o RCERO, ne bo. Od 25 svetnikov jih je 12 glasovalo za dnevni red, 12 proti, eden izmed svetnikov pa je bil vzdržan.

Povabljeni gostje, predstavniki Sveta  Severnoprimorske regije, župan Bovca Siniša Grmovšek, podžupan Mestne občine Nova Gorica Mitja Trtnik ter župan Občine Miren Kostanjevica, Zvonko Martin Marušič, so ajdovski svet vseeno prosili za kratko besedo. V njihovem imenu je spregovoril Marušič, ki je sicer tudi podpredsednik Sveta regije.

»Moram povedati, da je ravnanje Občine Ajdovščina neresno, pri tako velikem projektu to ni pravi odnos. Sploh, če vemo, da zahodno od Ljubljane ni nobenega odlagališča.« je še povedal Marušič.

Svetnikom je na kratko predstavil kronologijo projekta s poudarki na sodelovanju ajdovske Občine. Ta je k projektu pristopila zadnja, sedaj pa hoče projekt zapustiti. "Moram reči, da sem nad odločitvijo svetnikov, kar malce začuden. Mi smo bili dolžni, da poročamo to, kar smo se dogovorili na svetu regije. Jaz sem prosil svetnike, če jim lahko to predstavim. Predstavil sem jim kronologijo od leta 2008, ko smo začeli projekt. Povedal pa sem tudi, kakšne pobude je imela Občina Ajdovščina; od sežigalnico do bioplinarne. Začuden sem, da svetniki niso hoteli razprave. Pustili bi jim, da sami odločajo, mi razprave ne bi spremljali, hoteli smo samo predstavili stališče regije."

Bodo Ajdovščino za sredstva terjali po sodni poti?

Tako Trtnik, kot še bolj Marušič ne izključujeta, da bi Ajdovščino lahko doletele sankcije. Reševanje zadeve po pravni poti, ob morebitnem izstopu Ajdovščine iz projekta, pa nam je že pretekli teden potrdil župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon.

"Za naš CERO se bomo borili." je izjavil Marjan Poljšak.

Ajdovski župan Marjan Poljšak, ki se mu zdi projekt predimenzioniran in bi v njem načeloma še sodeloval, če bi se RCERO prilagodil razmeram, se sankcij ne boji. »Verjetno bodo jezni na nas, računam pa, da se ne bodo odločili za tožbe, ker se da najti tudi kakšne druge izvensodne rešitve. Življenje je drugačno, tožba se ne splača.«je prepričan Poljšak.  Na vprašanje zakaj se je Ajdovščina v projekt sploh vključila, Poljšak odgovarja, da so se takrat bali, da bodo morali zapreti svoje  odlagališče v Dolgi Poljani. Težave s papirji za CERO Dolga Poljana sicer še vedno ostajajo. Na drugi strani pa tudi RCERO v Stari Gori še nima vseh, za izgradnjo in obratovanje potrebnih papirjev.

Deli novico: