Ajdovci ne bodo več vlagali v RCERO

Vipavska dolina

Ajdovski svetniki so na včerajšnji seji občinskega sveta s tesno večino izglasovali sklep, da ne bodo več vlagali v regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO). V prihodnje bodo raje vlagali denar v ureditev lastnega centra pod Dolgo Poljano, ki je po njihovem že sedaj eno najbolje urejenih v državi.

Ali taka odločitev ajdovskih svetnikov pomeni, da je ogrožen celoten projekt, bo znano prihodnji teden. Občina Ajdovščina je bila namreč za novogoriško občino drugi največji investitor projekta, imenovanega RCERO. Po nedavnem izstopu Občine Idrija iz konzorcija pa preostale občine nimajo dovolj denarja za 40 milijonski projekt.

Projekt predimenzioniran

Ajdovska občina je v projekt v Stari gori pri Novi Gorici doslej že vložila 176.000 evrov, ki jih verjetno ne bo dobila povrnjenih. Svetniki so podprli predlog župana Marjana Poljšaka za ustavitev vlaganj, ker so prepričani, da je projekt v vsem času dogovarjanj postal ekonomsko neracionalen, ker količina mešanih komunalnih odpadkov pada. Izkušnje iz že zgrajenih regijskih centrov po Slovenije kažejo, da so predimenzionirana in bo zato potreben ponoven razmislek o dimenzijah odlagališč.

Ogrozili celoten projekt

Kolebanje Ajdovcev pri omenjenemu projektu je bilo navzoče že na samem začetku, saj so bili pred tremi leti edina izmed trinajstih severnoprimorskih občin, ki projekta niso podprli, nato pa vanj vstopili naknadno. Kaj se bo sedaj zgodilo s projektom, ki bi ga z visokim deležem denarja za izgradnjo podprla tudi Evropska unija, bodo župani odločali na ponedeljkovem sestanku Sveta regije. Kaj se lahko zgodi, da bo zaradi take ajdovske odločitve padel celoten projekt.

Župan vesel nad odločitvijo svetnikov

"Današnje glasovanje je odraz tega, da so svetniki glasovali po svoji presoji in je tako premagal razum nad politiko," je prepričan župan občine, Marjan Poljšak. Zaveda se tudi, da bo odločitev svetnikov od njega terjala še enkrat več "borbe" in dela. Države si, po njegovem mnenju, ne more privoščiti, da gradi tako predimenzionirane predelovalnice, saj bi že v začetku morala gledati na to, da se čim več odpadkov reciklira in tako čim manj odloži v predelovalnice kakršna bi bila RCERO.

Deli novico: