AGENCIJA ZA ZDRAVILA PO NAJDBI NEVARNE KOBRE: Lastniki strupenih živali naj plačujejo posebno zavarovanje

Piran

Rdeča pljuvajoča kobra, ki je bila konec tedna najdena na ulicah Pirana, še kar vznemirja javnost. Strašljiv je podatek, da je šlo za mladiča, kar je pri marsikomu vzbudilo strah, da jih je na ulicah Pirana morda še več. Včeraj smo poročali, da protistrupa zoper izpljunek rdeče pljuvajoče kobre, ki lahko povzroči slepoto (v nekaterih primerih pa tudi smrt), v Sloveniji nimamo na voljo. Zakaj je temu tako, smo vprašali na Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), kjer menijo, da bi bila smiselna registracija lastnikov eksotičnih strupenih živali oziroma sprememba zakonodaje.

Kot pojasnjujejo na JAZMP, spada protiserum proti kačjim strupom na seznam nujno potrebnih zdravil. Vendar pa je ta seznam narejen tako, da so na njem le splošni opisi zdravila, ni pa na njem posameznih farmacevtskih izdelkov. Ker serumi proti kačjim strupom obstajajo kot posamezna zdravila oziroma farmacevtski izdelki, jih JAZMP lahko po Zakonu o zdravilih le začasno vnese ali uvozi iz drugih držav članic EU oziroma iz držav tretjega sveta pod enim ključnim pogojem.

Agencija za zdravila in zdravnik ocenita tveganje pri pacientu

Da je takšno zdravilo potrebno, morata lečeči zdravnik in predstojnik bolnišnice, zdravstvenega doma ali katerega drugega izvajalca zdravstvene dejavnosti obvestiti JAZMP oziroma veletrgovca z zdravili, ki poda vlogo za vnos zdravila iz držav EU. Če gre za zdravilo, ki ga je treba uvoziti iz tretjih držav, mora vlogo podati nekdo, ki ima dovoljenje za proizvodnjo zdravil, saj s tem dovoljenjem lahko zdravila tudi uvaža.

Kot poudarjajo na JAZMP, redno izdajajo dovoljenja za vnos oziroma uvoz protiserumov zoper strup evropskih strupenih kač. "Če bo JAZMP prejela vlogo za vnos oziroma uvoz protiseruma iz drugih delov sveta, bo vlogo obravnavala prednostno. Če zdravilo ne bo iz držav EU ali držav, ki imajo enake standarde kakovosti, varnosti in učinkovitosti zdravil kot EU, bomo skupaj z lečečim zdravnikom ocenili razmerje med koristjo in tveganjem za pacienta zaradi uporabe konkretnega zdravila," pojasnjujejo na JAZMP.

JAZMP: zakonodaja bi morala oblikovati obvezno registracijo lastnika in živali

"Želimo opozoriti tudi, da je težko predvidevati, kakšne kače ali druge strupene živali se bodo pojavile v Sloveniji. Menimo, da bi zakonodaja v Sloveniji za posameznike, ki tovrstne živali prinašajo na ozemlje te države, morala oblikovati obvezno registracijo lastnika in živali ter druge zahteve za zmanjševanje tveganja oz. zahtevati posebna dovoljenja in zavarovanja za vzrejo oz. posedovanje živali. Zaradi prepoznanih tveganj naj bi se od njih zahtevalo tudi zavarovanje za škodo, povzročeno tretjim osebam," menijo na JAZMP.

Deli novico:

Tivv |  11 .10. 2018 ob  07: 24
Valda...ce ze nimamo protistrupa je potreben vecji nadzor mednarodnih posiljk in vsebine.Kitajci ti bodo prodali vse preko interneta.Otrok se navdusi ker bo doma imel strupeno kobro mine nekaj casa,treba cistit,hranit postane nezanimiva in flik na cesto.Kaj z psi in mackami je kaj drugace?!
itak |  10 .10. 2018 ob  19: 13
samo da se več služijo...eni z drugimi..... bolan svet
A.C.A.B. |  10 .10. 2018 ob  14: 30
Za take, ki uvamajo strupene živali oz ih imajo za h.ljubljenče..osebno bi ga vrgel v kak akvarij polno strupenjač! Bolan folk