AFGANISTAN ZAPUSTIL ŠE ZADNJI AMERIŠKI VOJAK: Talibani zmago proslavili s streljanjem (FOTO, VIDEO)

Svet

Poraz ZDA, ki so po 20 letih prisotnosti zapustile Afganistan, je lekcija za druge napadalce in za ves svet, so nekaj ur po dokončnem umiku ameriške vojske iz države danes sporočili talibani. Z zmagoslavnim streljanjem na letališču so praznovali odhod ZDA in vrnitev na oblast, poroča francoska tiskovna agencija AFP. ZDA pa od talibanov pričakujejo, da bodo izpolnili svoje zaveze, kakršnokoli legitimnost ali podporo pa si bodo morali zaslužiti, je dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken. 

"To je velika lekcija za druge napadalce in za našo prihodnjo generacijo," je na letališču v Kabulu po odhodu ameriških vojakov dejal tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid. "To je tudi nauk za ves svet," je dodal. "Čestitam Afganistanu (...), ta zmaga pripada vsem nam," je na pristajalni stezi na letališču novinarjem še dejal Mudžahid.

Nemudoma po odhodu zadnjega ameriškega letala se je na območju letališča razleglo zmagoslavno streljanje. Še zadnji od 6.000 ameriških vojakov, ki so nadzirali evakuacijo, so okrog polnoči odleteli z letališča v Kabulu, s čimer se je končala ameriška najdaljša vojna, ki je zmanjšala status ZDA kot velesile, poroča AFP.

Talibani so po prevzemu oblasti večkrat obljubili bolj strpen in odprt način vladanja v primerjavi s prvim mandatom. V tej luči je Mudžahid dejal, da želijo vzpostaviti dobre diplomatske odnose z Washingtonom. "Želimo imeti dobre odnose z ZDA in svetom. Pozdravljamo dobre diplomatske odnose z vsemi," je dejal.

Kaj pričakujejo ZDA?

Po Blinknovih besedah bodo morali talibani izpolniti svoje obljube glede zagotavljanje svobode potovanj in spoštovanja pravic žensk in manjšin, prav tako pa ne bodo smeli dovoliti, da bi država postala baza za teroriste. "Kakršnakoli legitimnost ali podpora bosta morali biti zasluženi," je po poročanju francoske tiskovne agencije dejal v Washingtonu.

Kmalu po naznanitvi dokončnega umika ameriških vojakov iz Kabula je evakuacije, ki so potekale zadnja dva tedna, označil za "ogromen vojaški, diplomatski in humanitarni podvig", ki da je bil eden največjih izzivov za ZDA doslej. A kot je dodal, se je sedaj začelo novo poglavje. "V njem bomo vodili s svojo diplomacijo. Vojaške misije je konec. Začela se je nova diplomatska misija," je dejal.

Naznanil je še, da so ZDA prekinile svojo diplomatsko prisotnost v Kabulu in jo s ponedeljkom preselile v Katar. Kljub temu si bodo prizadevale pomagati vsakemu Američanu, ki bi to želel, zapustiti Afganistan. Po njegovih besedah v državi sicer ostaja majhno število ameriških državljanov, "manj kot 200, a verjetneje bližje 100", ki želijo oditi.

Ameriška vojska je objavila tudi fotografijo vojaka, ki se je kot zadnji vkrcal na letalo. To je bil generalmajor Chris Donahue, poveljnik ene od letalskih divizij.

Chris Donahue kot zadnji zapušča Kabul.

Obrambni minister ZDA Lloyd Austin je ponedeljek zvečer po lokalnem času objavil pisno izjavo, v kateri je spomnil na vse ameriške vojake, ki so v vojni v Afganistanu izgubili življenje. Kot je zapisal, jih je umrlo 2461, še več deset tisoč jih je utrpelo poškodbe. "Jaz osebno sem ponosen na vlogo, ki smo jo odigrali v tej vojni," je zapisal glede mednarodnega posredovanja v Afganistanu, v okviru katerega so leta 2001 strmoglavili talibane. ZDA so skupaj z zaveznicami v določenem obdobju imele tam več kot 100.000 vojakov.

Ameriški predsednik Joe Biden je po odhodu objavil kratko izjavo, v kateri se je zahvalil vsem, ki so v zadnjih 17 dneh sodelovali v operacijah evakuacije. Američane naj bi uradno nagovoril kasneje danes.

V teku so medtem že pogovori o tem, kdo bo po odhodu tujih sil upravljal letališče Kabul. Talibani so Turčiji ponudili, naj upravlja letališče, medtem ko bi sami nadzirali letališče in skrbeli za varnost, vendar turški predsednik Recep Tayyip Erdogan te ponudbe še ni sprejel.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  01 .09. 2021 ob  12: 44
tudi mi nimamo na kaj biti ponosni, smo del zločinske organizacije, ki ji ni mar za demokracijo, še manj ji je mar za ljudi. in zdaj bomo porabili 780 milijonov za nakup morilskega orožja, ki ga bomo uporabljali za širjenje morije , v kateri državi bo to, bodo povedale ZDA. Ven iz NATO!!!!
td |  31 .08. 2021 ob  10: 55
Na kaj so ponosni? Da so 20 let šolali vojsko, ki se je brez strela vdala v tednu, dveh? Da jih bo verjetno večina novačena v Talibane? Da so Talibane opremili s sodobnim orožjem?