AFERA ZAVAROVALNIŠKA GOLJUFIJA Z ODREZANO ROKO: Julija vztraja, da je šlo za nesrečo (FOTO)

Kronika

Obtožena v primeru domnevne zavarovalniške goljufije z odrezano roko Julija Adlešič se je na današnjem nadaljevanju predobravnavnega naroka izrekla za nedolžno. S tem se je pridružila ostalim trem soobtoženim - Sebastienu Abramovu, Gregorju Colariču in Tinki Huskić Colarič -, ki krivde v omenjeni zadevi ne priznavajo.

Predobravnavni narok na Okrožnem sodišču v Ljubljani v sojenju Adlešičevi in trem soobtoženim se je danes nadaljeval potem, ko je bil v petek prekinjen. Sodnica Vesna Podjed ga je prekinila, ker je odvetnik Adlešičeve Boris Grobelnik opozoril, da v sodnem spisu ni pooblastila nadrejenih državnemu tožilcu Sedinu Kičinu, ki bi ga moral imeti, če bi hotel kot okrajni tožilec zastopati obtožbo pred okrožnim sodiščem. Tožilstvu je sodnica zato naložila, naj pooblastilo predloži do današnjega naroka.

Slednje je tožilstvo naredilo, a Grobelnik s pooblastilom danes ni bil zadovoljen. Menil je, da gre le za splošno in ne specialno pooblastilo, ki da ga narekuje zakon, ter da pooblastila ni podpisala prava oseba. Kičin je nasprotno predložil eno od sodb vrhovnega sodišča, iz katere po njegovih besedah izhaja, da je pooblastilo ustrezno. Sodnica se je z njim strinjala in ocenila, da so izpolnjeni vsi pogoji za nadaljevanje naroka.

Slednji se je nadaljeval z izjavo Adlešičeve glede krivde in možnostjo, da obramba in tožilstvo predlagata dodatne dokazne predloge. Odvetnik Adlešičeve je med drugim predlagal, naj sodišče v zadevi postavi nove izvedence, ki bi ocenili telesno in psihično zdravje Adlešičeve med in po dogodku (kot je znano, ji tožilstvo očita, da si je dala odrezati roko, da bi skupaj s sostorilci prejela odškodnino, medtem ko sama trdi, da je šlo za nesrečo). Napovedal je tudi pisni predlog, naj se Adlešičevi odpravi pripor, ker da ponovitvena nevarnost ne obstaja, kar sicer trdi tožilstvo.

Sodišče bo moralo o današnjih predlogih odločiti do začetka glavne obravnave, prav tako o predlogu po izločitvi nekaterih dokazov, ki sta jih že v petek podala Abramov (slednji je prav tako v priporu) in Colarič. Njuna obramba namreč zahteva izločitev nekaterih zapisnikov iz preiskave, ker da priče niso bile ustrezno poučene o njihovih pravicah. Colaričeva obramba tudi trdi, da ta slabo sliši in je duševno zaostal, kar da naj preverijo sodni izvedenci.

Marca letos je namreč odjeknila zgodba, da naj bi si Adlešičeva januarja odrezala levo roko. Po mnenju tožilstva je to naredila, da bi od zavarovalnic prejela visoko odškodnino, pri tem pa naj bi sodelovali tudi ostali obtoženi. Adlešičevo naj bi namreč življenjsko in nezgodno zavarovali pri petih zavarovalnicah. Če bi postala huda invalidka, bi ji po pisanju medijev skupno pripadalo kar 1.217.950 evrov odškodnine.

Adlešičevo, njenega partnerja Abramova, njegovo mamo Huskić Colaričevo in njegovega očeta Colariča obtožnica tako bremeni goljufije na škodo več zavarovalnic. Prvim trem grozi do osem let zapora, Colariču pa do dve leti zapora.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  21 .10. 2019 ob  17: 39
ZAKON O PREPREČEVANJU PRANJA DENARJA IN FINANCIRANJU TERORIZMA - (ZPPDFT-1)

Glede na določbe zakona, ki so v primeru sklenitve Življenjskih zavarovanj zelo stroga in hkrati močno omejujejo zneske, ki jih lahko vplača posamezna fizična oseba tudi na letnem nivoju, potemtakem, je v tem primeru nekaj šlo močno narobe, da v 5 zavarovalnicah, tega ali kršitve tega zakona ni sploh nihče opazil ali podvomil v njihovo ravnanje? Kolikor bi se držali omejitve iz zakona, potem sploh ne bi mogli skleniti tako visokih življenjskih zavarovanj, da bi z njihovo vsoto in tabelo invalidnosti, sploh prišli do takšnega izplačila, saj tudi pri Zavarovalnicah obstaja Tabela invalidnosti, ki opredeljuje za takšno poškodbo: Izguba zgornje okončine v višini podlahti 55% ali Izguba ene pesti (dlani) 50% stopnje invalidnosti. Kako bi lahko prišli do gornjega zneska izplačila zaradi takšne poškodbe, ki znaša kar 1.217.950 € ? Pri življenjskemu zavarovanju za vplačanih 1.000 € na letnem nivoju ali pri vplačanih 2.500 € za enkratno premijo življenjskega zavarovanja, prav gotovo ne!

4.člen:
14. zavarovalnice, ki imajo dovoljenje za opravljanje zavarovalnih poslov v skupini življenjskih zavarovanj (v nadaljnjem besedilu: poslov življenjskega zavarovanja), podružnice zavarovalnic tretjih držav, ki imajo dovoljenje za opravljanje poslov življenjskega zavarovanja, in zavarovalnice držav članic, ki ustanovijo podružnico v Republiki Sloveniji oziroma so pooblaščene za neposredno opravljanje poslov življenjskega zavarovanja v Republiki Sloveniji;

12. člen
(opustitev pregleda stranke pri določenih produktih)
(1) Zavarovalnice, ki imajo dovoljenje za opravljanje poslov življenjskega zavarovanja, podružnice zavarovalnic tretjih držav, ki imajo dovoljenje za opravljanje poslov življenjskega zavarovanja, zavarovalnice držav članic, ki ustanovijo podružnico v Republiki Sloveniji oziroma so pooblaščene neposredno opravljati posle življenjskega zavarovanja v Republiki Sloveniji, ustanovitelji in upravljavci vzajemnih pokojninskih skladov, pokojninske družbe ter pravne in fizične osebe, ki opravljajo posle v zvezi z dejavnostjo zavarovalnega zastopništva in posredništva pri prodaji zavarovalnih polic življenjskega zavarovanja, lahko opustijo pregled stranke v naslednjih primerih:

1. pri sklepanju poslov življenjskega zavarovanja, pri katerih posamezen obrok premije ali več obrokov premije zavarovanja skupaj, ki jih je treba plačati v enem letu, ne presega vrednosti 1000 eurov, ali v primerih, ko plačilo enkratne premije zavarovanja ne presega vrednosti 2500 eurov;
www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO7132