AFERA ZAŠČITNA OPREMA: Sebastjan Selan očitke odločno zanika in napoveduje vstop v politiko

Slovenija

Sebastjana Selana Primorci bolj poznajo po tem, da je še do nedavnega vodil Marino Portorož, v preteklosti pa tudi oddelek Slovenske varnostno-obveščevalne službe (Sova) v Kopru, preden je v času vlade Boruta Pahorja leta 2010 postal prvi obveščevalec v državi. Zdaj naj bi bil vpleten v posle z zaščitno opremo, saj naj bi trenutno najbolj znanemu slovenskemu žvižgaču Ivanu Galetu naročil snemanje telefonskih pogovorov na Zavodu za blagovne rezerve. Na navedbe Selan odgovarja, da gre za politične igrice, da se v državi sprejemajo odločitve, ki bodo povzročile veliko gospodarsko krizo, predvsem pa ga skrbijo težnje nekaterih, ki želijo omejiti demokracijo.

Sebastjan Selan

"Menim, da je to politična igrica nekoga, ki me je želel potisniti v zadevo, s katero nimam nobene zveze. To mi daje resno misliti, da zadeve v naši državi ne funkcionirajo več dovolj dobro in to na gospodarskem in političnem področju. Pojavljajo se popolnoma napačne gospodarske odločitve, ki škodijo in bodo povzročile veliko gospodarsko krizo.

Po drugi strani se pojavljajo politične težnje po omejevanju demokracije. To pa je to, kar me najbolj skrbi. Razne želje po nadzoru s covid-19, s spremembami zakonodaje, za katere pravzaprav ni nobene podlage. Prav je, da ljudje, ki se s tem ne strinjajo, med njimi sem tudi sam, to jasno in javno povejo," odgovarja Selan in napoveduje vstop v politiko:

"Resno razmišljam, da imam dovolj politikov, ki svojega posla ne znajo opravljati dovolj dobro in da je čas za spremembe." Za bolj konkretne napovedi pa Selan pravi, da je še prezgodaj.

Po nekaterih trditvah, ki so se pojavile v javnosti, naj bi bil Selan vpleten v afero z nabavo zaščitne opreme. Med drugim tudi v snemanje telefonskega klica gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Te obtožbe prihajajo iz medijev blizu SDS. V članku, ki je bil objavljen v Demokraciji pa so ga celo direktno povezali z uslužbencem Zavoda za blagovne rezerve in trenutno najbolj znanim slovenskim žvižgačem Ivanom Galetom, kateremu naj bi naročil snemanje pogovorov.

Selan odločno zanika, da bi poznal, ali bil kdajkoli in kakorkoli v stiku z Ivanom Galetom. Prav tako odločno zanika, da bi poznal, ali bi v kakršnekoli stiku z nekdanjim direktorjem Zavoda za blagovne rezerve Antonom Zakrajškom. Selan zanika tudi, da bi kdajkoli podpisal kakršnokoli pogodbo z omenjenim zavodom.

Janša ga je leta 2012 želel krivdno odstaviti, a je prej odšel sam

Spomnimo, kako so v letih 2009 in 2010 prek NLB banke potekale nenavadne iranske transakcije v višini milijarde evrov. Slovensko obveščevalno službo (Sova) je takrat vodil Andrej Rupnik, ki ga je na to mesto imenoval Janez Janša. Julija 2010 je vodenje Sove prevzel Selan in, kot je povedal parlamentarni komisiji, so takojšnje obveščevalne aktivnosti, ki jih je izvedel ob prihodu na Sovo, najverjetneje preprečile nadaljevanje teh zadev.

Selana je na čelo Sove imenovala vlada Boruta Pahorja. Odšel je leta 2012, preden bi ga krivdno odstavila Janševa vlada. Notranja revizija je pokazala nepravilnosti pri opremljanju Sovinega stanovanja, kar se je sicer kasneje izkazalo za neresnično.

Sicer je bil Selan zaposlen v Sovi vse od leta 1999. Pred prihodom na vrh obveščevalne službe je vodil več različnih oddelkov in delal kot obveščevalec na gospodarskem področju, vodil je tudi center Sove v Kopru.

Nato je Selan odšel v gospodarstvo, kjer je zasedal več vodstvenih funkcij v družbah M kapital, M naložbe, Delo prodaja, Terme Čatež, še nedavno je vodil Marino Portorož. Odprl je družbo za poslovno svetovanje S-TEAMS in je polovični lastnik podjetja 3MARAN, ki prodaja bivalna plovila nameščena v Marini Portorož.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  29 .04. 2020 ob  21: 39
Zdaj vsi v politiko, teče voda skozi grlo, anede. vsi vi boste odgovarjali za vaše nečednosti in zlorabljanje položajev. Kje si bil, ko se je pljačkala država jQuery1123012986828804935824_1588189039753???????????? Gospod Sebastjan Selan ?
Obala1 |  29 .04. 2020 ob  21: 11
10
Naj se vprasa na kaksen način je prisel v Sovo ali v Marino...In kako je Petan vedel za vsako preiskavo zoper njega vnaprej...take ne rabimo v gospodarstvu ali na obali... v poltiki lahko ker itak bo tam imel svoje pajdase Ala Jankovic In podobni ...a prisluskovanja? A ni bil za to zadolzen njegov prijatelj Bonanca ki naj bi vsem prijateljem na položajih delal te usluge ....pa da ne govorimo kaj so vse delali In pomagali Petanu ...banana republika
 |  29 .04. 2020 ob  20: 00
-1
No tv Slovenija in POP TV sta utihnila. Afera na Tarči je zvodenala. Žnidarka je mlatila prazno slamo.
Tu se vidi, da imamo vzporedno globoko državo. Ki počne nečednosti za pridobitev javnega denarja.
Gospod Pahor, a ne bi vsaj ti narodu nalil čistega vina.