AFERA Z JAVNIMI NAROČILI V VALDOLTRI: Vodje oddelkov imajo samo 'papirnate dolžnosti', cenovna politika stvar uprave

Kronika

Ortopedska bolnišnica Valdoltra je imela v preteklosti precej neurejeno vodenje javnih naročil, je mogoče razumeti iz današnjih izpovedb nekaterih prič na sojenju v zgodbi domnevne korupcije v zdravstvu. Po besedah pomočnice direktorja Nade Zajec so po preiskavah, povezanih s to zadevo, z letom 2013 jasno določili postopke pri javnih naročilih.

V okviru sojenja, kjer tožilstvo nedovoljenega prejemanja daril in pranja denarja bremeni več kot 10 zdravnikov in vodij bolnišničnih lekarn iz več slovenskih bolnišnic, med soobtoženimi pa je tudi nekdanji komercialist v družbi Emporio Medical, trenutno poteka zaslišanje prič v povezavi z očitki na račun ortopeda Janeza Roberta Cirmana, zaposlenega v Ortopedski bolnišnici Valdoltra.

Zajčeva, danes pomočnica direktorja Ortopedske bolnišnice Valdoltra za poslovno upravno področje, v preteklosti pa vodja finančno-računovodskega sektorja, je danes na vprašanja sodnice Dejane Fekonja o postopkih imenovanja članov razpisnih komisij in njihovega dela pojasnila, da so po letu 2013 pregledali vse postopke, če je kje možnost odstopanj, in sprejeli ukrepe.

Pomočnica direktorja Bolnišnice Valdoltra: stroškovna mesta niso razporejena tako, da bi vsak vodja lahko nadzoroval gibanje stroškov

Danes imajo jasno določeno, da direktor imenuje člane razpisnih komisij na predlog vodij služb, člani prejmejo tudi sklepe o imenovanju. Po letu 2014 so uvedli nove procese v vseh upravnih zadevah. Pred tem pa ne ve, kako so bili člani komisij seznanjeni, da so imenovani, je pojasnila sodnici.

Cirman je imel kot vodja oddelka v Valdoltri v pogodbi o zaposlitvi tudi določbe, da je dolžan skrbeti za gibanje stroškov, ekonomično in učinkovito ravnanje s sredstvi na oddelku, je danes izpostavila sodnica. Glede na pojasnila Zajčeve so to le papirnate dolžnosti. Ker namreč v bolnišnici stroškovnih mest nimajo razporejenih tako, da bi vsak vodja zase lahko nadzoroval gibanje stroškov. "V bolnišnici so zadeve tako prepletene, da je težko opredeliti, koliko stroškov gre na katero dejavnost," je pojasnila.

Vodje oddelkov tako v praksi tega ne morejo delati. Bodo pa to nalogo po njenih navedbah lahko začeli izvajati, ko bodo v bolnišnici uvedli informacijsko podporo. Tako vodje oddelkov skrbijo predvsem za organizacijo dela, dajejo tudi pobude pri pripravi finančnih načrtov, a delo opravijo v finančni službi.

Obdolženi ortoped Cirman že ves čas zatrjuje, da o cenah materialov ni vedel nič. Temu je danes pritrdila tudi Zajčeva. Po njenih pojasnilih se zdravniki ne obremenjujejo s cenami, ampak s tem, kateri material je primeren za katerega bolnika. "Cenovna politika je stvar uprave, ki ve, kdaj mora reagirati glede stroškov," je dodala.

Kirurg Mohar: izvedel sem, da sem vodja samo na papirju, zato sem se razrešil

Glede dolžnosti in nalog vodij oddelkov pa je Janez Mohar, ortopedski kirurg v Valdoltri, ki je po izbruhu afere in razrešitvi Cirmana z mesta vodje oddelka za hrbtenično kirurgijo prevzel vodenje tega oddelka, v današnjem pričanju med drugim pojasnil, zakaj je s tega mesta "odstopil". Delo vodje oddelka po njegovih pojasnilih ne vključuje le skrbi za kakovost strokovnega dela, ampak tudi "celo vrsto specifik. Poleg tega sem predlagal tudi vrsto izboljšav, ki pa so naletele na gluha ušesa. Na koncu sem izvedel, da sem vodja samo na papirju in zato sem se razrešil," je pojasnil.

Sodnica je tudi od nekdanjega prvega moža Valdoltre Venčeslava Pišota, ki je od leta 2013 upokojen, danes želela slišati, kako so potekala imenovanja članov razpisnih komisij za javna naročila v Valdoltri, posebej jo je zanimal razpis za implantate za kirurgijo spinalnih deformacij. Ortoped Nikša Hero, ki je v dokumentaciji o tem razpisu naveden kot vodja razpisne komisije, je namreč v dopisu sodišču zatrdil, da ni vedel za to imenovanje, ko ga je o tem ustno seznanil Pišot, pa da je zahteval svojo razrešitev. Tudi Cirman vztraja, da ni bil član omenjene razpisne komisije, čeprav je v dokumentaciji zapisan kot njen član.

Cirman: denar na račun v Avstriji sem prejemal, da sem poročal, kako se obnesejo vijaki

Pišot je danes dejal, da je to čisto možno, a njemu kot direktorju tega nihče ni javil. Dopustil je tudi možnost, da člani razpisne komisije sploh niso prejeli sklepa o imenovanju. Na vprašanje sodnice, če so torej o izboru vsadkov za operacije hrbtenic v Valdoltri takrat odločali člani komisije iz upravnega dela bolnišnice brez mnenja stroke, pa je Pišot odgovoril, da tega ne verjame in da tega tudi ne bi dopustil.

Cirman sicer vztraja, da je nakazila na svoj bančni račun v Avstriji prejemal zato, da je podjetju Emporio Medical poročal o tem, kako se v praksi obnesejo njihovi vijaki za pričvrstitev vretenc.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija