AFERA HOTMAIL TRESE HRVAŠKO: Po odstopu podpredsednice vlade preiskava Uskoka

Svet

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziarnemu kriminalu (Uskok) je danes za hrvaške medije potrdil, da so prevzeli preiskavo o aferi hotmail, zaradi katere je morala odstopiti podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić. Ta naj bi z neformalno skupino sodelavcev netransparentno pripravljala lex Agrokor.

Uskok je danes potrdil, da so prevzeli preiskavo o aferi hotmail od državnega tožilstva na temelju kazenskih ovadb, med katerimi je tudi ovadba opozicijske parlamentarne stranke Živi zid, je danes poročal hrvaški radio.

Hrvaško državno tožilstvo je prejšnji teden potrdilo, da so tudi na temelju poročanja medijev sprožili postopek glede domnevnega navzkrižja interesov in nezakonitih postopkov med pripravo zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, ki je bolj znan kot lex Agrokor.

Vse okoliščine priprave lex Agrokor obravnava tudi hrvaška varnostno-obveščevalna služba (SOA), je konec prejšnjega tedna potrdil vodja agencije Daniel Markić.

Martina Dalić in Ante Ramljak

Dalićeva je aprila prestala saborsko interpelacijo, ki jo je zahtevala opozicija zaradi njene politične odgovornosti v domnevnih nepravilnostih pri izvajanju izredne uprave v koncernu. Ramljak je odstopil februarja letos pod pritiskom javnosti zaradi domnevnega navzkrižja interesov, ker so bili svetovalci izredne uprave njegovi kolegi iz Texo managementa, v katerem je delal, preden je prevzel posle v Agrokorju.

Predsednik odbora za gospodarstvo hrvaškega sabora Darniko Kosor (HSLS) je v torek izjavil, da so policisti in predstavniki državnega tožilstva zahtevali vse dokumente z nedavnega zaslišanja Dalićeve in bivšega izrednega pooblaščenca hrvaške vlade za Agrokor Anteja Ramljaka na odboru za gospodarstvo.

Dalićeva je odstopila v ponedeljek, nekaj dni po tistem, ko je novičarski portal index.hr objavil njeno elektronsko pošto z zasebnega hotmail naslova, iz katere je razbrati, da so tisti svetovalci, ki so pripravljali lex Agrokor, dobili donosne pogodbe z izredno upravo koncerna. Svetovalci in odvetniki naj bi na osnovi zakona, ki so ga pripravili skupaj z Dalićevo, zaslužili več kot pol milijarde kun (68 milijonov evrov).

Hrvaška komisija za odločanje o navzkrižju interesov naj bi v petek obravnavala vlogo Dalićeve pri reševanju Agrokorja.

Opozicija zahteva predčasne volitve

Hrvaške opozicijske parlamentarne stranke so danes v saborski razpravi vnovične zahtevale razpustitev sabora in izredne parlamentarne volitve. Menijo, da je za afero hotmail odgovoren tudi predsednik vlade Andrej Plenković, ki naj bi bil seznanjen s podrobnostmi priprave lex Agrokor.

Iz vladajoče stranke HDZ pošiljajo spravna sporočila in izpostavljajo, da je prednostna naloga sklenitev poravnave v koncernu do 10. julija letos, ko bo potekel mandat izredni upravi Agrokorja.

Deli novico:

ha ha  |  16 .05. 2018 ob  16: 24
karma is a bitch...
Copypaste |  16 .05. 2018 ob  14: 30
tudi tile se igrajo igrice na fončkih