AFERA DIESELGATE: Volkswagen bo moral plačati odškodnino kupcem

Svet

Volkswagen bo moral plačati odškodnino kupcem, ki so bili prizadeti v aferi dieselgate, je danes odločilo nemško vrhovno sodišče. Če pa bodo kupci želeli vrnitev kupnine, bodo morali upoštevati tudi amortizacijo avtomobila glede na prevožene kilometre, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa odločilo sodišče s sedežem v Karlsruheju.

Nemško vrhovno sodišče je odločalo o tožbi tožnika iz dežele Porenje-Pfalško, ki je skušal doseči povračilo od Volkswagna za avtomobil, ki ga je v vrednosti 31.500 evrov kupil leta 2014. Leto kasneje je prišlo na dan, da so pri Volkswagnu - pa tudi pri drugih avtomobilskih podjetjih - s posebnimi napravami in programsko opremo goljufali pri testiranju izpušnih plinov, da bi tako zadostili strogim okoljskim standardom.

Razsodba bo vplivala na več tisoč kupcev

Vrhovno sodišče je zdaj potrdilo sodbo deželnega sodišča in potrdilo odgovornost proizvajalca za odškodnino kupcem. Čeprav bo razsodba vplivala na več tisoč kupcev Volkswagnovih dizelskih avtomobilov, pa bo pri oceni višine škode treba upoštevati tudi amortizacijo glede na prevožene kilometre, kar bo nekoliko znižalo stroške podjetja.

Za tožbo proti Volkswagnu so se odločili tudi nekateri slovenski kupci njihovih dizelskih vozil. K skupinski tožbi, ki jo je leta 2018 prek nemške družbe Financialright vložila Zveza potrošnikov Slovenije, je pristopilo 6024 slovenskih potrošnikov. S tožbo zahtevajo povrnitev kupnine za vozilo v zameno za njegovo vračilo.

Odločitev nemškega vrhovnega sodišča z optimizmom navdaja tudi Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS). "Na ZPS pričakujemo, da bodo ugotovitve sodišča okrepile položaj slovenskih potrošnikov v tožbenem postopku proti Volkswagnu," so se odzvali. K skupinski tožbi proti Volkswagnu, ki jo je zaradi prirejanja podatkov o izpuhih prek nemške družbe Financialright vložila ZPS, je sicer leta 2018 pristopilo prek 6000 slovenskih potrošnikov. S tožbo zahtevajo povrnitev kupnine za vozilo v zameno za njegovo vračilo. Če postopek, ki še traja, ne bo uspešen, potrošniki ne bodo imeli stroškov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija