AFERA DIESELGATE SPET NA UDARU: Volkswagen odkril anomalije v novi programski opremi

Svet

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je sporočil, da je nemški zvezni urad za cestni promet (KBA) obvestil o "anomalijah", ki jih je odkril pri internih pregledih nove programske opreme za dizelske avtomobile. Ta programska oprema naj bi zagotovila, da so izpusti iz avtomobilov, prizadetih v aferi dieselgate, v dovoljenih mejah.

Nepravilnosti se nanašajo na motorje tipa EA 189 in s prostornino 1,2 litra. Podjetje je v luči odkritja začasno ustavilo prizadevanja za popravilo teh prizadetih dizelskih vozil, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pri KBA so potrdili, da so s težavo seznanjeni. Volkswagen je dodal, da z oblastmi za januar že načrtuje srečanja, na katerih naj bi opravili dodatne teste in preučili težavo.

Volkswagen je leta 2015 priznal, da je določene dizelske motorje opremil s programsko opremo za goljufanje na okoljskih testih. Po vsem svetu naj bi bilo takih vozil okoli 11 milijonov. V nekaterih državah je Volkswagen pristal na odkup problematičnih vozil, v EU pa je nameraval motorje zgolj popraviti tako, da bi bili izpusti v skladu z zakonodajo. V središču prizadevanj so posodobitve programske opreme. Nemški koncern je sicer od izbruha t. i. afere dieselgate za pravne postopke odštel več kot 28 milijard evrov. Letos naj bi se račun afere ustavil pri 5,5 milijarde evrov, prihodnje leto pa pri dveh milijardah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija