ADIJO, MIGRENA: Razvili zdravilo, ki bolečino odpravi v dveh urah

Trendi

Znanstveniki so odkrili novo zdravilo, ki naj bi hitro in učinkovito olajšalo neznosne bolečine, ki jih povzroča migrena. Migrena naj bi izginila že v dveh urah po zaužitju tabletke. Poleg tega naj bi zdravilo ublažilo spremljajoče znake migrene, kot so slabost ter občutljivost na svetlobo in hrup.

Zdravila za migreno, ki so že na trgu, delujejo tako, da zožijo krvne žile in zaradi tega niso primerna za ljudi, ki jim grozi srčni infarkt ali kap. Novo zdravilo t. i. ubrogepant pa bi lahko zanje naredilo veliko spremembo, piše Daily Mail.

Zdravilo, ki ga je razvilo farmacevtsko podjetje Allergan, deluje na protein v živčnem sistemu, ki signalizira bolečino, s tem pa odpravi neugodje. Je tableta, ki jo bolnik zaužije, ko migrena že nastopi – njena naloga je torej zdravljenje akutne bolečine, ne pa preprečevanje nastanka migrene.

Pri migreni večinoma boli ena stran glave, spremljevalni simptomi pa so slabost, bruhanje ter občutljivost na svetlobo, hrup in vonjave. V Veliki Britaniji za migrenami boleha 8,5 milijona ljudi, kar 38 milijonov pa v Združenih državah Amerike. Vzrok migrene ostaja neznanka, krožijo pa teorije, da naj bi šlo za gensko podedovano bolezen.

Zdravilo ubrogepant so preizkusili na 1700 pacientih. Nekateri od njih so dobili placebo, drugi pa 25 ali 50 mg ubrogepanta. Petina bolnikov, ki je prejela polovično dozo zdravila, je bila brez bolečin po dveh urah, 34 odstotkov pa ni več imelo spremljevalnih znakov migrene.

Rezultati so bili nekoliko boljši pri tistih, ki so prejeli 50 mg zdravila. Po dveh urah je bilo brez bolečin slabih 22 odstotkov bolnikov, brez spremljevalnih simptomov pa skoraj 39 odstotkov. Za primerjavo: bolniki, ki so prejeli placebo, so brez bolečin ostali v prvi skupini v 14 odstotkih, v drugi pa v 27 odstotkih. 

Farmacevti ob tem priznavajo, da ubrogepant ni učinkovit za tiste bolnike, ki imajo hude napade migrene. Ubrogepant morajo v ZDA še odobriti, nato pa naj bi za licenco zaprosili še v Evropi in Aziji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija