778 POSLUŠALCEV IZ 57 DRŽAV SVETA: Izjemen odziv na predavanje prof. Rada Pišota

Koper

Združenje IVSS (International Association Snowsports at University and Schools), ki deluje pod krovno organizacijo INTERSKI International je z mesecem marcem pričelo izvajati spletne seminarje, s katerimi želijo zainteresiranim smučarskim združenjem in organizacijam, trenerjem, smučarskim šolam in učiteljem smučanja, pa tudi raziskovalcem in drugim strokovnjakom s področja alpskega smučanja predstaviti nova znanja iz različnih zornih kotov, disciplin in področij. Pri tem bodo združevali znanstvena in praktična znanja, s čimer želijo spodbujati k ukvarjanju s športi na snegu. Na prvem webinarju je dolgoletni ameriški smučarski učitelj in trener ter professor iz Univerze v Coloradu, ZUSA, Ron LeMaster predstavil svoj pogled na analizo gibanja v alpskem smučanju (Rethinking Movement Analysis). Izvedba drugega spletnega seminarja, ki se je odvijal 27. marca, pa je bila zaupana prof. Radu Pišotu, direktorju Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper, sicer pa mednarodno priznanemu strokovnjaku in raziskovalcu na področju motoričnega učenja, ki je slovensko alpsko smučanje že večkrat predstavljal na strokovnih in znanstvenih forumih po vsem svetu.

Dr. Rado Pišot, Interski kongres Pamporovo, Bolgarija 2019

Pod svetovno organizacijo INTERSKI International delujejo trije stebri. Ob IVSS, v katerem je eden izmed sedmih članov izvršnega odbora tudi dr. Pišot, delujeta še združenje smučarskih šol IVSI in združenje profesionalnih inštruktorjev smučanja ISIA, sicer pa je v krovno organizacijo vključenih nekaj sto tisoč učiteljev in trenerjev smučanja iz celega sveta. Poslanstvo združenja IVSS pa je prispevati k razvoju športov na snegu v izobraževalnem sistemu in premostiti vrzel med teorijo in prakso.

Kot je pojasnil dr. Pišot, je bil odziv svetovne smučarske javnosti izreden, saj je njegovo predavanje namreč spremljalo kar 778 poslušalcev s 57 držav sveta. "To je res neverjeten odziv in vesel sem, saj se na ta način lahko v svet prenesejo številne naše raziskovalne ugotovitve in znanja, ki pa morajo v končni fazi vsekakor imeti epilog v praksi," je še dejal. "To je odlična prilika za izmenjavo znanja v mednarodnem prostoru in širšo diskusijo na strokovno temo, je pa dejstvo, da si ne moremo zamisliti razvoja in nadgradnje področja treninga in vadbe alpskega smučanja brez praktičnega dela na snegu," pojasnjuje.

Naslov predavanja dr. Pišota je bilo namreč 'Ključne stopnje v procesu motoričnega učenja v alpskem smučanju' (Basic Steps of Motor Learning in Alpine Skiing), pri čemer je skušal osvetliti in dati pomen prepletenosti kognitivnih procesov z nevromišično kontrolo, ki se dogaja v ozadju mehanizmov motoričnega učenja.

Prof. dr. Blaž Lešnik, predsednik Zveze učiteljev in trenerejv smučanja Slovenije, o predavanju dr. Pišota: "Alpsko smučanje ni le šport. Je način življenja, pogojen z velikim številom dejavnikov, ki tako ali drugače vplivajo na uspešnost v tem športu. Čeprav je pretežni del raziskovalnega dela v alpskem smučanju ciljno usmerjen v proučevanje najpomembnejših dimenzij psihosocialnega statusa športnikov, pa sodobna športna znanost v množici informacij prepogosto pozablja na nekatere bazične segmente razumevanja gibanja. Ti imajo svoja izhodišča tudi na kognitivni in nevromišični ravni in prav omenjenim področjem prof. Rado Pišot v sklopu svojega izjemnega znanstveno-raziskovalnega opusa namenja veliko prostora. Predvsem na področju učenja alpskega smučanja so izsledki njegovih empiričnih ugotovitev zelo hitro našli pot do prakse in se na področju učenja smučanja danes uresničujejo v komercialnih šolah smučanja, smučarskih klubih, pri delu z različnimi tekmovalnimi selekcijami ... Vsa predavanja prof. Pišota temeljijo na znanstvenih dognanjih, a so strokovni javnosti posredovana na razumljiv način, ki ga strokovna smučarska javnost lahko učinkovito implementira v svoje delo na terenu."

Dr. Rado Pišot in dr. Blaž Lešnik, predsednik Združenja učiteljev in trenerjev smučanja (ZUTS) Slovenije na Interski kongresu v Ushuai, Argentina

"Ena ključnih napak, ki je žal prepogosto prisotna v procesu učenja na različnih področjih tudi na fakultetah in pri različnih didaktikah, je ravno to, da so usmerjene le v vsebino, ki se jo poučuje, torej proces poučevanja, pozablja pa se na dogajanje v učencu, torej proces učenja. Ustrezno razumevanje in posledično tudi obravnavanje procesa učenja mora biti celostno tako, da zajema nevroznanstvene in psihosocialne teorije učenja," pove dr. Pišot. "Premalo se ukvarjamo z 'bio procesi', ki se dogajajo v ozadju, ko se učimo," pojasnjuje in dodaja, da je potrebno pri tem upoštevati tudi osnovne principe, mehanizme in teorije učenja.

Dr. Pišot je tudi pobudnik in soustanovitelj SPE BALKAN SKI konferenc, ki so bile v preteklosti organizirane v Srbiji in BIH, žal pa je bila letošnja konferenca, predvidena na Rogli, zaradi situacije s covid-19 odpovedana (http://www.spe-balkan-ski.com/). Kot vodja projekta pa nastopa tudi v mednarodnem projektu SKI EASY, ki ga je med drugim predstavil v zaključku spletnega seminarja. Projekt, v katerem nastopa devet držav in svetovna organizacija IVSS, bo trajal od 1. januarja letos do 31. decembra 2023, ocenjen pa je na 385.000 evrov. Cilj projekta je namreč "ljudem približati alpsko smučanje na enostaven način". Kot pojasnjuje dr. Pišot, "gre za lep šport v specifičnem okolju in če ljudje, kot so učitelji, ne znajo pristopiti na pravi način, se učenec, neglede na njegovo starost, namesto, da bi se v ta šport zaljubil, od njega odvrne. Kako s poznavanjem dejstev psiho-motoričnega učenja, vključevanje le-teh v proces poučevanja in izbor primernih pristopov in sredstev lahko dosežemo cilj, je bil osnovni namen mojega predavanja. Cilj pa je preko užitka in zabave na snegu do novega znanja. Ne pa frustracija."

Kot je še pojasnil dr. Pišot, bo v sklopu projekta nabavljenih tudi 300 parov smuči in smučarskih čevljev s posebnim dizajnom SKIEASY in konstrukcijo U-flex za neprivilegirane otroke, kjer sodelujejo s podjetjem Elan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  03 .04. 2021 ob  15: 48
Ahh ti lock downi...
V prvem sem se ucil medicino in kemijo,v drugem sem kompletno spoznal kateri kosi so v mojem avtu,katera orodja se uporablja in kako zbrusit motor,v tretjem se ucim kako delujejo elektro magnetni tokovi,kako se jih sifrira in kako lovit signal od satelita..sem pa tja malo matematike,nekaj o logaritmih,fiziki
Ok itak da nimas kaj delat doma