75. OBLETNICA V KIMOVEM STILU: Predsednik s hčerko nasmejan do ušes, čestitala mu je tako Rusija kot Kitajska (FOTO, VIDEO)

Svet

Severna Koreja je slovesno obeležila 75. obletnico ustanovitve države z impresivno vojaško parado in ognjemetom v noči na soboto. Glavni dogodek, ki je potekal na trgu Kim Il-sunga v prestolnici Pjongjang, je privabil pozornost ruskih diplomatov in visoke kitajske delegacije, ki so bili navzoči ob voditelju Severne Koreje, Kim Jong-unu.

Kim Jong-un je osebno prisostvoval vojaški paradi, medtem ko je njegova hčerka vzklikala od veselja ob množični prireditvi. Severnokorejski voditelj se je med drugim srečal s kitajsko delegacijo pod vodstvom podpredsednika vlade Liu Guozhonga, kar nakazuje na možnosti tesnejšega sodelovanja med državama. Kim je prejel čestitke tudi od voditeljev Kitajske in Rusije, Ši Džinpinga in Vladimirja Putina, ki sta izrazila pripravljenost za nadaljnje krepitve sodelovanja in strateškega dialoga.

Parada je bila zaznamovana s prisotnostjo uniformiranih paravojaških skupin in paradiranjem civilistov. Na trgu Kim Il-sunga so se predstavile skupine mladih z baklami, poudarek pa je bil na vlogi milice kot gverilcev v vojni. Vojna parada je prav tako prikazala raketomete na dostavnih tovornjakih in traktorje, pri čemer je bila osrednja tema demonstracije izražanje pripravljenosti Severne Koreje za obrambo.

Severna Koreja pogosto uporablja pomembne praznike za vojaške parade, da pokaže svojo moč. Tokratna parada je bila osredotočena na paravojaške skupine in vlogo milice, ki ima ključno mesto v severnokorejski družbi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  10 .09. 2023 ob  14: 06
MU JE ČESTITAL TUDI JANŠA?