7-LETNICA S KOLESOM ZAPELJALA V UDARNO JAMO IN UMRLA: Trije obdolženci krivdo zanikali

Kronika

Trije vzdrževalci celjskega podjetja Vo-Ka so na celjskem okrožnem sodišči zavrnili krivdo za tragično smrt sedemletne deklice, ki je v prometni nesreči na cesti med Vojnikom in Šmartnim v Rožni dolini v občini Celje umrla 5. julija 2015. Glavna obravnava se bo začela septembra, ko bodo obtoženi podali svoj zagovor, poročata Dnevnik in Večer.

Fotografija je simbolična. 

Skoraj sedem let po tragični smrti tedaj komaj sedemletne deklice se je na celjskem sodišču s predobravnavnimi naroki začelo sojenje zoper trojico obdolžencev, ki jim tožilstvo očita opustitev nadzorstva v cestnem prometu. Na zatožno klop so sedli trije zaposleni v podjetju Vodovod-Kanalizacija (Vo-Ka) Celje.

Takratni vodja vzdrževanja v družbi Matjaž Kapitler je krivdo za očitke zanikal že na aprilskem predobravnavnem naroku, v sredo sta krivdo zanikala tudi preostala obtoženca, vodja obrata v podjetju Vo-Ka Darko Esih in cestni vzdrževalec Marjan Ograjšek. Zagrožena kazen za omenjeno kaznivo dejanje je do osem let zapora, poročata časnika.

Do nesreče je prišlo 5. julija 2015 zvečer, ko je deklica med vožnjo iz Vojnika proti Šmartnem zapeljala v večjo udarno jamo na neurejeni bankini in padla. Sedemletna kolesarka, ki se je vozila v spremstvu očeta in sestre, je utrpela tako hude poškodbe, da je kljub nudeni pomoči umrla v celjski bolnišnici.

Celjski policisti so takoj po nesreči sporočili, da bodo okoliščine podrobno preiskali in se osredotočili tudi na morebitno odgovornost vzdrževalca ceste, to je celjsko podjetje Vo-Ka. Iz podjetja so takrat sporočili, da je bila cesta Vojnik–Brezova–Šmartno v Rožni dolini nazadnje pregledana tri dni pred nesrečo. Na tem območju je bilo sicer junija hujše neurje z nalivi, zato je vzdrževalec takrat odstranil posledice neurja s cest in popravil poškodbe na bankinah. Navedli so še, da je bila bankina v času tragične nesreče zaščitena z opozorilno tablo.

BONUS VIDEO: So našli truplo Mateja Periša?

Celjski kriminalisti in tožilstvo so prepričani, da gre odgovornost za dekličino smrt pripisati Kapitlerju, Ograjšku in Esihu. A trojica obdolženih krivdo zanika, sodeč po dokaznih predlogih obrambe pa bo osrednja pozornost obrambe namenjena dokazovanju v smeri, ali bi zaščitni žepki na kolesu lahko preprečili usodne poškodbe nesrečne deklice. Tako sta po poročanju časnikov zagovornici obtožencev Maksimiljana Kincl Mlakar in Aleksandra Emeršič predlagali zaslišanje več prič, tudi dekličinega očeta in policistov, ki so obravnavali nesrečo, ter izvedenca cestnoprometne stroke in sodne medicine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija