69. LJUBLJANA FESTIVAL: Napoveduje nepozabne kulturno obarvane poletne večere

Slovenija

Festival Ljubljana tudi na letošnjem 69. Ljubljana Festivalu med 1. julijem in 8. septembrom napoveduje prvovrstna imena iz sveta umetnosti. Vinakoper in Festival Ljubljana sodelujeta že vrsto let. Sinergijo bosta oba deležnika predstavila na novinarski konferenci, ki se bo odvila v prenovljenem vinskem hramu v kleti Vinakoper.

Osrednja dejavnost Festivala Ljubljana je organizacija in izvedba mednarodnega poletnega festivala, s katerim slovenska prestolnica v poletnih mesecih vstopi na zemljevid svetovno pomembnih kulturno-umetniških prizorišč. Poletni Ljubljana Festival vsako leto pomembno prispeva h kulturnemu dogajanju Ljubljane, saj pripravlja skrbno izbran in žanrsko raznovrsten program – baletne, operne in gledališke predstave, muzikale, komorne in simfonične koncerte, Mednarodno likovno kolonijo, mojstrske tečaje, otroške in mladinske delavnice, Ljubljana Festival na Ljubljanici in še mnogo več. V srcu Ljubljane bodo številna izjemna imena na letošnjem 69. Ljubljana Festivalu tako pričarala nepozabne kulturno obarvane poletne večere.

Slavnostna otvoritev 69. Ljubljana Festival bo 1. julija ob 21. uri na Kongresnem trgu z Orkestrom Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga pod taktirko maestra Valerija Gergijeva. Marijino gledališče v Sankt Peterburgu se ponaša s statusom enega najimenitnejših središč za glasbo in uprizoritveno umetnost na svetu. Orkester Marijinega gledališča in maestro Valerij Gergijev, ki ga vodi od leta 1988, že vrsto let razvajata slovensko poslušalstvo z nepozabnimi gostovanji na Ljubljana Festivalu. Sanktpeterburški orkester bo na tokratni otvoritvi Ljubljana Festivala pod taktirko Gergijeva izvedel simfonično pesnitev Bela krajina legende slovenske resne glasbe M. Kozine. Zazvenela bo tudi mojstrovina H. Berlioza, tragična Fantastična simfonija.

Vse do 8. septembra, ko boste lahko na zaključku poletnega festivala prisluhnili znamenitemu Simfoničnemu orkestru Radia ORF z Dunaja, bodo poletne večere popestrile še številne izvrstne prireditve. Na odru Kongresnega trga se bodo predstavili Elīna Garanča v koncertni izvedbi opere Carmen, filmski skladatelj Nicola Piovani, ki se bo poklonil 700-letnici smrti Danteja Alighierija, Plácido Domingo, Peer Gynt Edwarda Cluga, Puccinijeva Madama Butterfly, Martha Argerich in Charles Dutoit, Zbor dunajskih dečkov, Sonja Jončeva, Ana Netrebko in Jusif Ejvazov, Jonas Kaufmannu, Arkadij Volodos, José Cura, muzikala Chicago in Lolita, Kraljevi orkester Concertgebouw in mnogi drugi.

Vstopnice za izbrane prireditve 69. Ljubljana Festivala so na voljo na ljubljanafestival.si, blagajni Križank, Petrolovih bencinskih servisih in ostalih prodajnih mestih Eventim.

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.