67-letnika silil v beračenje in s tem mastno zaslužil

Kronika

Zagrebško občinsko tožilstvo je kazensko ovadilo 51-letnega Zagrebčana, ker naj bi zasužnjil 67-letnika in ga osem let silil v beračenje v središču mesta. Ta je sicer med letoma 2005 in 2013 z beračenjem zaslužil več kot milijon kun (131.500 evrov). Včasih je zbral več kot 100 evrov na dan, vsak mesec pa povprečno 1370 evrov.

Tožilstvo 51-letniku očita trgovino z ljudmi. Kot so zapisali na spletni strani tožilstva, je Zagrebčan 67-letnika v najetem stanovanju zadrževal kot sužnja. Silil ga je v beračenje na različnih koncih prestolnice, med drugim pred cerkvami in v nakupovalnih središčih.

Svojo žrtev naj bi neprestano nadzoroval in jo nadlegoval. Če ni bil zadovoljen z zneskom, ki ga je prinesel 67-letnik, ga je pretepel. Nesrečnik je nekajkrat poskusil pobegniti, a ga je nasilnež ujel in znova pretepel. Grozil mu je, da ga bo umoril, razkosal in v vreči vrgel v Savo.

Ob dnevih, ko je moški ocenil, da je denarja dovolj, je 67-letniku pustil nekaj drobiža za hrano, cigarete in pijačo. A večino denarja je vedno obdržal zase.

Mučitelja so prijeli že septembra lani, tožilstvo pa zanj zahteva podaljšanje pripora. Sodišče poleg tega poziva, naj mu zaseže za najmanj milijon kun premoženja, saj ga je pridobil na nezakonit način.

V operaciji Oliver Twist prijeli 40 oseb

Novembra lani so sicer na Hrvaškem v policijski operaciji Oliver Twist zaradi beračenja in z njim povezanih kaznivih dejanj prijeli 40 oseb v Zagrebu, Osijeku, Pulju, Splitu in na Reki. Med prijetimi je bilo šest otrok in dva mladoletnika.

Beračenje je na Hrvaškem prepovedano, kljub temu pa številne osebe, pogosto otroci, prosijo za denar v središču Zagreba, še posebej goste v lokalih.

Deli novico: