44 odstotkov voznikov med vožnjo govori po telefonu

Slovenija

Precej voznikov se še vedno ne zaveda, kako nevarno je telefoniranje med vožnjo. Glede na raziskavo, ki so jo v letu 2012 opravili pri podjetju Goodyear Dunlop EMEA, namreč kar 44 odstotkov voznikov med vožnjo govori po telefonu, ne da bi uporabljali slušalko ali napravo za prostoročno telefoniranje.

Nekoliko manj, 41 odstotkov voznikov pa je priznalo, da so med vožnjo že pošiljali sms sporočila, elektronsko pošto ali elektronsko prenašali podatke.

V Sloveniji je po podatkih javne agencije RS za varnost prometa med letoma 2007 in 2011 uporaba mobilnih telefonov porasla za 144 odstotkov. Policija je leta 2007 zabeležila 7614 tovrstnih kršitev, konec leta 2011 pa je bilo zabeleženih že 18.626 kršitev, so v sporočilu za javnost še navedli v podjetju Goodyear Dunlop Sava Tires.

Kot so še dodali, se je podjetje pridružilo akciji, ki se je začela avgusta lani v ZDA in se zavzema za boj proti pisanju sporočil med vožnjo. Septembra so tako s pomočjo svojih cepelinov po nebu razširili sporočilo "To lahko počaka". V akciji pa so k zaobljubi, da med vožnjo nikoli ne bodo pisali sporočil, do danes spodbudili že več kot dva milijona in pol ljudi po vsem svetu.

V Sloveniji je podjetje leta 2009 pričelo s projektom Za varnost otrok, v okviru katerega so šolam in vrtcem po državi podarili preko 50.000 odsevnih brezrokavnikov. V letu 2011 pa so projekt nadgradili z donacijami prikazovalnikov hitrosti Vi vozite. V zadnjih dveh letih so prikazovalnik donirali 26 občinam po Sloveniji, letos pa ga bo dobilo pet občin.

Deli novico: