43 PODPISOV POSLANCEV: Šarec uradno kandidat za predsednika vlade

Slovenija

Stranke petorčka, ki se dogovarjajo o oblikovanju manjšinske vlade, so danes v DZ vložile kandidaturo predsednika LMŠ Marjana Šarca za predsednika vlade. Pod kandidaturo je zbranih 43 podpisov poslancev LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, je ob vložitvi potrdil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Opoldan je Šarca sprejel tudi predsednik države Borut Pahor.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Slovenije Borut Pahor je danes opoldan sprejel na pogovor Marjana Šarca, predsednika LMŠ, ki je postal kandidat za predsednika vlade. Šarec je Pahorja osebno seznanil, da bo danes njegova kandidatura uradno vložena s podpisi poslancev. Kot so še navedli v Pahorjevem uradu, sta se pogovarjala o nadaljnjih postopkih za oblikovanje nove vlade.

Glasovanje prihodnji torek

Rok za vlaganje mandatarskih kandidatur v drugem krogu po junijskih volitvah se sicer izteče v petek, a ni pričakovati, da bi do takrat kandidaturo vložil še kdo.

Glasovanje o kandidatu za predsednika vlade je v DZ predvideno prihodnji teden v petek. Za izvolitev kandidat potrebuje absolutno večino, torej 46 glasov.

Možno projektno sodelovanje z Levico

Poleg poslancev petorčka se Šarec za podporo dogovarja tudi z Levico, s katerimi so se najprej pogajali za sodelovanje v vladni koaliciji. A je svet Levice vstop v vlado zavrnil, ocenil pa, da je osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se pogajali, dobra osnova za to, da Levica Šarčevo manjšinsko vlado podpre in z njo sklene sporazum o projektnem sodelovanju. O tem se sicer še vedno izreka tudi članstvo na strankarskem referendumu.

Sodelovanja dokončno še niso dorekli, tako se bodo pogovori o protokolu o sodelovanju nadaljevali tudi v prihodnjih dneh.

Deli novico:

Kolikšen I.Q. |  09 .08. 2018 ob  19: 19
ima Borut Pahor?
Pino še 1x |  08 .08. 2018 ob  19: 58
Vse za begunce, vse za južnjake, vse za javni sektor, vse za partijo, vse za partizanske penzije in njihove vnuke do 6 kolena, višje podpore na CSDju za vse NEslovence,.....za Slovenskega delavca pa minimalac, pašteta in star kruh.....pelji te si komedianta in ostalo udbomafijsko golazen domov. Zemljarić, Škrabec, Kučan, Petrič pa veselo delajo milijonske anekse na račun Slovenskega delavca, ki plačuje ENORMNE davke.....in še višji bojo!!
@Domoljub |  08 .08. 2018 ob  18: 42
verjetno imaš v mislih SDS in njene člane ZK ?
slovenija |  08 .08. 2018 ob  16: 53
je itak že četrt stoletja v totalnem qrcu. zato ne more biti nič slabše. potolažite se!!...
Zdej smo na konju |  08 .08. 2018 ob  14: 48
Samo konj je krepal... nisem janšist ma to je prava katastrofa. RIP Slovenija
Domoljub |  08 .08. 2018 ob  14: 41
Prokleti rdeči sfukatorji Slovenje..
to je totalna izdaja Slovencev!
z svetlobno hitrostjo |  08 .08. 2018 ob  14: 34
v propad
adolf h |  08 .08. 2018 ob  14: 34
ne bo dolgo trajalo
Komedija |  08 .08. 2018 ob  14: 12
se je začela.