40 KANDIDATOV ZA NOVO VODSTVO LUKE KOPER, A NOBEN DOVOLJ DOBER? To je pojasnilo Matoza!

Koper

Nekdanja uprava Luke Koper je morala pred dobrim mesecem po besedah predsednika nadzornega sveta Francija Matoza oditi zaradi pomanjkanja vizije razvoja družbe. O kandidatih za novo vodstvo bodo nadzorniki govorili v petek, a Matoz ne pričakuje, da se bodo že dokončno odločili. "Mislil sem, da bo več dobrih kandidatov," je povedal za Delo.

Franci Matoz

Uprava Luke Koper pod vodstvom Dimitrija Zadela je sporazumno odstopila s položaja konec oktobra. Nadzorniki so nato 12. novembra za člana uprave imenovali le Roberta Rožaca, odločanje o predsedniku in preostalem članu uprave pa so prestavili.

"Nadzorni svet želi in se trudi izbrati najboljšo ekipo," je v pogovoru za današnje Delo povedal Matoz. Kot je dodal, so imeli več kot 40 kandidatov, imenovanje nove uprave pa traja nekoliko dlje tudi zato, ker bo pogoj za sklenitev pogodbe možnost odpoklica brez razloga in trimesečna odpravnina.

Prejšnja uprava je morala oditi zaradi pomanjkanja vizije razvoja Luke Koper, zaostajanja pri strateških naložbah in premalo poguma pri tem, je pojasnil. Realizacija in pretovor sta bila dobra, vendar z izjemo podaljšanja prvega pomola uprava ni uresničila sklepov preteklih nadzornih svetov o posameznih investicijah.

"Ne očitam jim slabega dela, ampak pomanjkanje vizije in poguma, da bi premaknili prestavo iz prve v peto," je bil o prejšnji upravi jasen Matoz. Glede nove uprave pa je dejal, da bo Rožac njen član in ne predsednik, sicer pa še ne pričakuje, da bodo v petek že odločili o obeh manjkajočih članih.

Matoz je od letošnjega poletja predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in kot je povedal za časnik, ima slaba banka še za približno 520 milijonov evrov sredstev, 2,03 milijarde evrov prilivov pa so že ustvarili. S Slovenskim državnim holdingom se pogovarjajo, da bi določene naložbe postopoma prevzeli njihovi upravljavci, vendar za zdaj združitev ni mogoča, ker še ni izvedbenega akta, ki bo natančno določil izvedbo.

Spomnil je, da za Istrabenz Turizem in Thermano Laško še vedno velja sklep vlade iz leta 2019, da se preneseta na Slovenski turistični holding. To odločitev nameravajo pri vladi še enkrat preveriti, je napovedal.

Odkar je prišel na DUTB, vlado glede določenih naložb pozivajo, ali bi jih bilo morebiti bolje ponovno preučiti in sprejeti drugačno strateško odločitev. "Tako DUTB zdaj Mladinske knjige ne bo prodala, ampak gremo v povečanje deleža in bomo zanjo objavili prevzemno ponudbo. Tudi za Farme Ihan bomo pri vladi preverili, ali jih prodati," je povedal.

Glede prodaje Alpine je dejal, da gredo v drugi krog prodaje, v katerega so povabili šest najboljših ponudnikov. Pri MLM teče prvi krog prodaje, zanimanja pa je kar nekaj.

Rešujejo tudi vprašanje glede deleža v družbi Salomon, ki ga ne morejo prodati, če nimajo upravljavskih pravic zanj. Ta zadeva je sicer precej zapletena, kot je pojasnil Matoz, je direktor po njegovi oceni s posameznimi posli oškodoval družbo, vendar so bili na skupščini preglasovani, ker ima Dolenjski list v Salomonu več glasovalnih pravic, kot mu jih pripada po kapitalskem deležu.

DUTB ima že od pomladi začasnega glavnega izvršnega direktorja Roberta Rožiča. Medtem sta bila objavljena dva razpisa in Matoz pričakuje, da bodo pred koncem leta imeli vsaj dva izvršna direktorja s polnim mandatom.

Matoz je dolgoletni odvetnik premiera Janeza Janše in stranke SDS. Na vprašanje, a bi lahko rekel, da je trenutno najvplivnejši odvetnik v državi, je v smehu odgovoril, da je morda najbolj obremenjen odvetnik v državi. "Nihče mi ne narekuje, koga kam imenovati," je zatrdil.

Na pripombo, da je v zadnjem letu in pol veliko kadrov, ki so bili imenovani na položaje v državnih družbah, prišlo neposredno iz kroga stranke SDS, pa je odvrnil, da lastnik pač izbere kader z ene ali druge politične strani ali pa nekoga neopredeljenega. To se mu niti ne zdi pomembno: "Pomembno je, da je strokoven in kompetenten."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bayliner |  02 .12. 2021 ob  19: 42
Kaj pa Boris Popović?
kokodek |  02 .12. 2021 ob  14: 07
.....niso primerni, ker nimajo izdelane vizije, kako čimveč pograbiti.....
vseved |  02 .12. 2021 ob  13: 58
Kdo bo zmagal SDS ali NSI?
Martin Kacur |  02 .12. 2021 ob  13: 01
niso te zastonj klicali buča