4. FAMNITOV IZLET V MATEMATIČNO VESOLJE: Tokrat o "konfiguracijah točk in premic"

Koper

Oddelek za matematiko UP FAMNIT vabi na poljudno matematično predavanje. Četrto predavanje letošnjih Famnitovih izletov v matematično vesolje z naslovom "Konfiguracije točk in premic" se bo odvijalo jutri, 24. februarja 2021, ob 18.00. Predaval bo dr. Nino Bašić, predavatelj in raziskovalec na UP FAMNIT, UP IAM in IMFM.

Dr. Nino Bašić je diplomiral leta 2011 na Fakulteti za matematiko in fiziko UL, doktoriral pa leta 2016 pod mentorstvom prof. dr. Tomaža Pisanskega in prof. dr. Patricka W. Fowlerja. Raziskovalno se ukvarja s kemijsko teorijo grafov, topološko teorijo grafov, konfiguracijami in aplikacijami teorije grafov v znanosti. Je član strokovnih komisij za srednješolsko in študentsko računalniško tekmovanje pri ACM Slovenija. Od leta 2016 je zaposlen na UP FAMNIT.​

Matematiki so konfiguracije preučevali že pred stoletjem (in še prej), nedavno pa so dobile nov zagon. Prvi razlog je bilo spoznanje, da igrajo simetrije pomembno vlogo pri raziskovanju konfiguracij. Drugi razlog je bil razvoj računalniške grafike, ki nam omogoča vizualizacije, ki pred stoletjem niso bile mogoče. Predavatelj bo predstavil nekatere rezultate o konfiguracijah točk in premic.

Predavanje bo dostopno prek ZOOM povezave. Vsa pretekla predavanja v sklopu Famnitovih izletov v matematično vesolje pa so še vedno dosegljiva na tej povezavi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija