3D SKENIRANJE PRINESLO PRIMORSKIM RAZISKOVALKAM NOVO ODKRITJE: Detajl, ki se je izmuznil golemu očesu (FOTO)

Koper

Od 13. julija do 16. julija sta Park Škocjanske jame in Pokrajinski muzej Koper sodelovala pri projektu SOLMUS, ki ga vodi Univerza Reading (dr. Saša Čaval). Gre za projekt v okviru projektov Marie Curie in vključuje mednarodne organizacije pri proučevanju srednjeveške kulture pokopavanja pod stećki (kamniti srednjeveški nagrobni spomeniki), ki so umeščeni pod zaščito UNESCA.

Projekt SOLMUS uporablja inovativen interdisciplinaren pristop k proučevanju srednjeveške grobne arheologije, z namenom bolje razumeti družbeno srednjeveško življenje področja današnje Bosne in Hercegovine. Park Škocjanske jame in Pokrajinski muzej Koper sta se tako znašla v družbi elitnih ustanov, ki sodelujejo na projektu: University of Reading (ZK), University of Stanford (ZDA), ZRC SAZU Inštitut za arheologijo, Univerza v Ljubljani, Univerza na Primorskem, Zavod za varstvo kulturne dediščine Banja Luka in številni drugi raziskovalci.

Ekipa obeh ustanov, v sestavi Špela Prunk (PŠJ), dr. Maša Sakara Sučević (PMK) in Tjaša Miklavčič, je izvedla pionirsko delo, saj stećki do sedaj niso bili nikdar 3D skenirani. Uspeli so poskenirati osem izjemno pomembnih stećkov. Trije izmed njih so imeli napise, kar ima za raziskovanje te kulture izjemen pomen.

S 3D metodo skeniranja so uspeli pridobiti nove podatke, ki bodo omogočili boljše branje in interpretacijo napisov. Uspeli so celo odkriti dodatno besedo, ki se je izmuznilo golemu očesu na enem izmed ključnih stećkov, ki ga bodo sedaj na novo interpretirali.

Deli novico: