32-LETNIK SKUŠAL UTOPITI KOMAJ ŠESTMESEČNO HČER? Priznal, da jemlje speed in ekstazi

Kronika

Maria Usanovića, 32-letnega očeta šestmesečne deklice, ki so jo v sredo, 8. decembra, pripeljali v splitski KBC zaradi posledic utopitve, preiskujeta splitsko-dalmatinska policijska uprava in center za socialno delo.

Mario Usanović

V sredo, 8. decembra, okoli 20. ure je mati otroka pripeljala na urgenco v Splitu. Po pregledu in nudeni zdravstveni pomoči so deklico, čeprav ni bila življenjsko ogrožena, namestili na otroško intenzivno terapijo, zdravniki pa so o dogodku obvestili policijo. Deklico naj bi namreč oče, 32-letni Mario Usanović, skušal utopiti.

Policisti so se odpravili na domač naslov, oče otroka pa je, ko jih je zagledal, pobegnil. Takoj so organizirali iskalno akcijo na območju Klisa in Solina, v kateri je sodelovalo okoli 70 policistov, je za Hino dejala tiskovna predstavnica policije Antonela Lolić. Okoli 22. ure so Usanovića našli na območju Klisa in ga, čeprav se je upiral, privedli na policijo. Preiskava je še v teku.

Za zdaj še niso znani rezultati testiranja na droge in alkohol, po neuradnih informacijah pa naj bi bil Usanović stari znanec policije, predvsem zaradi zlorabe mamil. Policisti sicer pred tem zaradi nasilja v družini še niso intervenirali, poroča Glas Istre.

Po poročanju Slobodne Dalmacije naj bi bil Usanović, znan tudi pod vzdevkom Usa, poleg kazenskega postopka zaradi poskusa hudega uboja otroka, obtožen tudi zlorabe mamil. Med hišno preiskavo so pri njem policisti našli 14 gramov amfetaminov, več gramov MDMA in tri tablete ekstazija ter digitalno tehtnico.

Zaradi preprodaje istih mamil mu sicer že sodijo. Obtožen je, da je konec avgusta 2018 okoli 12.30 v Vinkovački ulici v Splitu imel pri sebi več vrst mamil, z namenom preprodaje. Imel je vrečko s 66,34 grami 'speeda', 13,88-gramsko vrečko s 33 dvobarvnimi svetlo roza tabletami z napisom 'Bugatti' ter 14,39-gramsko vrečko z 39 tabletami, na katerih je pisalo 'Heineken'. Vse tablete so vsebovale MDMA kot aktivno sestavino.

Usanović je na zaslišanju na državnem odvetništvu kaznivo dejanje zanikal, zagovarjal pa se je, da je mamila nabavljal le za osebno uporabo. "Tokrat sem malo pretiraval s količino, ampak tako je veliko ceneje. Tisti dan sem kupil drogo, približno 15 minut preden me je našla policija. Plačal sem 4000 kun in drogo sem nameraval porabiti v naslednjih dveh ali treh mesecih," je izjavil pred sodiščem.

Priznal je, da jemlje speed in ekstazi, in sicer ob vikendih, na zabavah: "Rad marsikaj poskusim in odkar uživam droge popolnoma drugače doživljam glasbo."

Sodni izvedenec psihiater je med preiskavo ugotovil škodljivo uporabo več snovi, ki povzročajo odvisnost, pa tudi prisotnost značilne mejne osebnostne motnje. Po njegovi takratni oceni pa naj bi bila majhna verjetnost za ponovitev enakega ali podobnega kaznivega dejanja.

Državno odvetništvo je Usanovićevo obrambo štelo za neutemeljeno, ker, kot je zatrdil, razen 5500 kun mesečne plače nima drugih prihodkov, zato je neprepričljivo, da se je odločil, da bo kupil zalogo tablet za 4000 kun. V tem primeru bi ostal brez sredstev, ki bi mu omogočila osnovne življenjske potrebe.

Zato so ga obtožili in od sodišča zahtevali, da ga spozna za krivega nedovoljene proizvodnje in distribucije mamil. Zahtevali so tudi, da plača stroške kazenskega postopka v višini 13.214 kun.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
forešter4 |  10 .12. 2021 ob  15: 30
''Po njegovi takratni oceni pa naj bi bila majhna verjetnost za ponovitev enakega ali podobnega kaznivega dejanja.''

wtf stari ? ta svet gre v kurac...
vseved |  10 .12. 2021 ob  15: 17
Šus v glavo!
td |  10 .12. 2021 ob  12: 07
Očitno bi temu pomagalo samo eno zdravilo, da ne bo več nikoli otrok ali kdo drug nedolžen ogrožen.