3100 NOVIH SADIK NA POŽARIŠČU KRASA: "Preprečili bomo razraščanje invazivnih tujerodnih vrst" (FOTO)

Slovenija

V občini Miren-Kostanjevica na Krasu, kjer je lani poleti divjal obsežen požar, so v soboto posadili 3100 avtohtonih sadik kraških dreves. V akciji Dejanje za naravo je sodelovalo okoli 220 prostovoljcev, so sporočili organizatorji.

Sajenje avtohtonih sadik, kot so trokrpi javor, koprivovec, puhasti hrast in črnika, bo pustilo trajno sled, so prepričani pobudniki akcije, Zveza Lions klubov Slovenije. Za to priložnost so se povezali z Zavodom za gozdove Slovenije, Javnim zavodom Miren Kras in Občino Miren-Kostanjevica.

"Pomagamo ohranjati naravo in se pridružujemo tistim, ki jim je mar za trajnostni razvoj in varstvo okolja na vsakem koraku," je pristavila guvernerka Zveze Lions klubov Slovenije Breda Pečovnik.

Direktor zavoda za gozdove Gregor Danev je pojasnil, da bodo s setvijo semen in sadnjo sadik obnovili tretjino v požaru najbolj prizadetih gozdov. Preostali deli bodo medtem prepuščeni naravni obnovi.

"Z obnovo gozdov bomo preprečili erozijske procese, strukturno slabšanje tal, razraščanje invazivnih tujerodnih vrst dreves in rastlin; z vnašanjem avtohtonih drevesnih vrst pa bomo tudi pospešili razvoj gozda, ki bo sposoben tvoriti svojo lastno mikroklimo in bo z večanjem humidnosti zmanjševal požarno ogroženost krajine," je poudaril.

Direktorica Javnega zavoda Miren Kras Ariana Durnik je povedala, da je v dosedanjih terenskih akcijah po požaru na Krasu sodelovalo že več kot 3600 prostovoljcev.

Mimo tokratne lokacije sadnje bo po njenih besedah vodila nova mednarodna izobraževalno turistična pot Zeleno srce Krasa, ki bo v dolžini 130 kilometrov povezala sedem v požaru prizadetih občin, štiri na slovenski strani (Miren-Kostanjevica, Komen, Renče- Vogrsko in Nova Gorica) in tri na italijanski strani (Nabrežina, Sovodnje in Doberdob.)

Na tokratnem dogodku so sodelovali tudi predstavniki podjetja Intra Lighting in kolesar Tibor Pranjić, vodja projekta #motiviraj.me, ki se zavzema tudi za boj proti podnebnim spremembam. Za vsak s kolesom prevoženi kilometer namerava zasaditi eno sadiko drevesa. V zadnjem projektu je lani kolesaril od Benetk do Mt. Blanca, posledično pa za Kras doniral 600 sadik za obnovo.

Na goriškem Krasu je 15. julija lani po dolgem sušnem obdobju izbruhnil silovit požar, doslej največji v Sloveniji. V 17 dneh je zajel 3700 hektarov površin. V izjemni akciji so ogenj ukrotili gasilci in drugi posredovalci iz vse države.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija