25-ODSTOTNEGA POPUSTA NA LETNE VINJETE NE BO: Vlada se s predlogom ne strinja, saj so izjeme vseeno veljale

Slovenija

Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da ne podpira predloga o dopolnitvi zakona o cestninjenju, ki bi omogočil 25-odstotni popust pri nakupu letne vinjete za leto 2021. Poudarja namreč, da je Dars ves čas zagotavljal razpoložljivost cestninskega omrežja, mnogi uporabniki pa so cestninsko omrežje tudi uporabljali, denimo za prevoz na delo.

Predlog zakona je v parlamentarno obravnavo vložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Mašo Kociper (SAB). Predlagatelji želijo povrniti domnevno škodo imetnikom letnih vinjet, ki naj bi nastala zaradi najmanj trimesečne nezmožnosti uporabe cestninskih cest v letu 2020.

Nezmožnost uporabe cestninskih cest je po oceni predlagateljev nastopila zaradi sprejetja odlokov za zajezitev epidemije covida-19, ko je bilo prepovedano gibanje med občinami in statističnimi regijami. Predlagajo, da bi se imetnikom letnih vinjet za leto 2020 priznal 25-odstotni popust pri nakupu letne vinjete za leto 2021.

Vlada je poudarila, da se z vinjeto plačuje pravica do uporabe cestninskih cest za določen čas, ne glede na to, koliko kilometrov vozilo dejansko opravi po cestninskih cestah. "Če zaradi ukrepa prepovedi prehajanja občinskih meja določen uporabnik ni mogel v drugo občino, to v praksi še ne pomeni, da cestninske ceste tudi dejansko ni uporabljal," so zapisali v sporočilu za javnost po dopisni seji.

Kljub omejitvam gibanja med občinami so veljale številne izjeme, ko je bilo gibanje med občinami vseeno dovoljeno. Med temi izjemami sta denimo prihod in odhod na delo - razlog, zaradi katerega je velika večina uporabnikov omrežje avtocest in hitrih cest vseeno uporabljala tudi v času, ko so sicer veljale splošne omejitve, če ne vsak dan pa vsaj nekajkrat mesečno, ocenjuje vlada.

Ob tem je upravljalec avtocest Dars ves čas zagotavljal razpoložljivost omrežja vsem uporabnikom brez omejitev. Poleg rednega vzdrževanja so se vseskozi izvajala tudi popravila poškodovanih vozišč, s čimer se zagotavljajo boljši pogoji uporabe avtocest in večja prometna varnost, so argumenti, s katerimi vlada nasprotuje predlogu.

Ministrski zbor je opozoril še, da ni nobenega ustreznega instrumenta, s katerim bi lahko preverili oziroma bi lahko uporabniki dokazali, da v tem času niso uporabljali cestninskih cest in so posledično upravičeni do popusta. Zgolj dokazilo o nakupu letne vinjete za leto 2020 ni in ne more biti podlaga za povračilo kakršnih koli stroškov v zvezi z nakupom letne vinjete za leto 2021, menijo. Predlog pa po njihovi oceni tudi ni tehnično izvedljiv oz. bi izvedba ob izgubi prihodka Darsu tudi povzročila znatne stroške.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija