25. obletnica napada nad Lockerbie

Svet

V Veliki Britaniji se danes spominjajo 25. obletnice bombnega napada na ameriško letalo Pan Am nad škotskim Lockerbijem. Zaradi bombe, skrite med prtljago na letalu, ki naj bi jo podstavil libijski agent, je umrlo 270 ljudi.

Spomin na ta teroristični napad 21. decembra 1988 bodo obeležili v Londonu, pa tudi v ZDA, saj so bili potniki po večini Američani, ki so se vračali v domovino za božične praznike. Posebno spominsko slovesnost bodo imeli tudi na ameriški Univerzi Syracuse, ki je v tem napadu izgubila kar 35 svojih študentov.

Britanski premier David Cameron je v nagovoru pred spominskimi slovesnostmi izrazil spoštovanje svojcem žrtev in jih zaradi pokončnosti in trdnosti postavil za vzgled vsem. "Pokazali ste, da teroristična dejanja ne morejo zlomiti človeškega duha. Zato terorizem ne more nikoli zmagati," je dejal, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ubitih 259 ljudi

Letalo Pan Am let 103 je bilo na poti iz Londona v New York, ko je nad škotsko vasico Lockerbie eksplodiralo, razpadlo na več delov in padlo na tla. Pri tem je bilo ubitih vseh 259 ljudi na krovu letala in še 11 prebivalcev Lockerbieja na tleh.

Sum za teroristični napad je kmalu padel na Libijo in tedanji režim Moamerja Gadafija. Ameriški in britanski preiskovalci so za dejanje osumili dva agenta libijske tajne službe, Abdelbaseta Alija al Megrahija in Lamina Kalifo Fahimo, ki pa jih je Gadafi predal šele po desetletju mednarodnih sankcij.

Eden napadalec oproščen drugi izpuščen

Mednarodno sodišče na Nizozemskem je nato leta 2001 Megrahija obsodilo na dosmrtno ječo, Fahimo pa oprostilo. Leta 2009 so Megrahija sicer izpustili zaradi raka na prostati, ker naj bi mu bili šteti dnevi. Umrl je maja 2012.

Vmes je leta 2003 Gadafi prevzel odgovornost za napad nad Lockerbiejem in pristal na izplačilo odškodnin svojcem žrtev, vendar pa je vztrajal, da on napada ni ukazal.

Veliko teorij

Glede napada nad Lockerbiejem tudi sicer krožijo različne teorije, kdo vse naj bi bil zanj odgovoren - od palestinskih skrajnežev do Irana, saj je do napada na Pan Amov let 103 prišlo le nekaj po nesrečni sestrelitvi iranskega potniškega letala v perzijskem zalivu, ki jo je zakrivil ameriški rušilec.