25. OBLETNICA DAYTONSKEGA SPORAZUMA: Pahor voditelje Bosne in Hercegovine pozval k skupnemu delu

Svet

Na slovesnosti ob 25. obletnici podpisa daytonskega mirovnega sporazuma, ki je potekala v soboto zvečer v mestni hiši v Sarajevu, je predsednik republike Borut Pahor pozval voditelje Bosne in Hercegovine, naj se skupaj osredotočijo na gospodarske in družbene izzive.

Borut Pahor

Naloga političnega vodstva BiH je, da vzpostavi zaupanje, več vlaga v spravo in se osredotoči na tisto, kar je resnično pomembno za državljane, ter jim tako pokaže pot naprej, je poudaril v video nagovoru. Slovenija vam bo vedno stala ob strani, je izpostavil ter izrazil željo, da bi BiH postala članica Evropske unije.

Spomnil je, da se je pred 25 leti z daytonskim sporazumom končala vojna v BiH. Od takrat je bilo vloženega veliko truda za trajni mir in uspešen razvoj, vendar ne dovolj. Gradnja trajnostnega miru je zelo zahtevna naloga, ki terja modrost, pogum in iskreno željo premagati razlike in delitve, je dejal predsednik republike.

Na posebno povabilo dr. Valentina Inzka, visokega predstavnika mednarodne skupnosti za Bosno in Hercegovino, je...

Objavil/a Borut Pahor dne Sobota, 12. december 2020

Dodal je, da je BiH "v naših srcih in mislih" in da zelo pozorno spremljamo tamkajšnje razmere. Spomnil je, da je redno v stikih s političnimi voditelji BiH tako dvostransko kot v okviru procesa Brdo-Brioni, ki zaznamuje 10. obletnico.

Državljane BiH je nagovoril na povabilo visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Valentina Inzka skupaj z več kot 20 sedanjimi in bivšimi državnimi voditelji in mednarodnimi funkcionarji, ki so prijatelji BiH, so sporočili iz Inzkovega urada.

Bill Clinton

Z video sporočili so državljane BiH nagovorili tudi bivši ameriški predsednik Bill Clinton, generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, avstrijski predsednik Alexander van der Bellen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. V Sarajevu pa so na slovesnosti med drugim govorili Inzko, zunanja ministrica BiH Bisera Turković ter več veleposlanikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  13 .12. 2020 ob  18: 29
Ta se kar pameruje kaj morajo storiti drugod, da bi s tako vnemo posredoval doma mu ne pade tako pogosto na pamet.