24 DELAVCEV CIMOSA 'UKRADLA' KONKURENCA: Izkoristili priložnost ali naredili napako?

Koper

24 delavcev Cimosa je zapustilo koprskega delodajalca in se zaposlilo pri novonastalem podjetju Avastar Automation. Slednji je od Cimosa odkupil del strojev in opreme ter s Cimosom podpisal pogodbo o sodelovanju, hkrati pa k sebi privabil delavce, ki so prej delali v Cimosu. Nad razpletom dogodkov je sindikalist Sašo Ristič začuden.

Koprska družba Avastar Automation je od Cimosa odkupila del strojev in opreme, s Cimosom pa podpisala okvirno pogodbo o poslovnem sodelovanju. Kot pišejo Primorske novice, bo družba kot nov gospodarski subjekt delovala in iskala poslovne priložnosti na področju orodjarstva ter strojegradnje v Sloveniji in na tujem.

Novonastalo podjetje je v trenutku dobilo 24 zaposlenih. Na povabilo so se namreč odločili Cimos zamenjati za Avastar Automation. To sicer ne pomeni, da bo Cimos opustil dejavnost orodjarstva – le prilagajali in razvijali jo bodo glede na poslovne potrebe, so v koprski družbi pojasnili za časnik.

Ristič začuden

Nad razpletom dogodkov je presenečen Sašo Ristič iz sindikata SKEI. Kot je povedal za časnik, so se delavci, ki so se odločili sprejeti ponudbo novega podjetja, s tem pa dati odpoved v Cimosu, odpovedali odpravnini in vsem drugim dosedanjim pravicam.

"Pričakoval bi dogovor, da jim bi Cimos odpovedal pogodbe in hkrati ponudil novo pogodbo o zaposlitvi pri drugem delodajalcu. V okviru dogovora bi bila tudi zaveza novega delodajalca, da prevzame obveznosti, oziroma da zaposleni ohranijo vse pravice, kot so jih imeli pri prejšnjem delodajalcu," je povedal za Primorske novice. Ob tem se sprašuje, ali se delavci zavedajo posledic svojih odločitev.

Deli novico:

Erazem |  22 .03. 2018 ob  15: 04
Joško je pravilno napisal dejstva.

@privatizacija - Ne enačit nastanka Proavta s Avastarjem. Proavto je nastal v "ilegali". Takratni Cimosovi zaposleni so popoldne v garaži na Škofijah za lasten račun predelovali vozila, dokler ni v nekem trenutku Bernetič v časopisu na fotografiji pod člankom o Proavtu zagledal svoje ljudi :) in so nati ti odšli na svoje. (II. Cimosova kriza 1995-1997). Cimos je program opustil leta 1998. Tokrat je zgodba taka kot je napisal Joško.

Zanimivo pa je to, da so načrti opuščanja dejavnosti, ki za novega lastnika Cimosa niso zanimivi po hodnikih znani vsem. Torej tudi takšnim in drugačnim sindikalistom. Zgleda pa, da jih ni dovolj v hlačah, da bi se najavli pri upravi in direktno vprašali "Čuj ti, kaj pa misliš s to firmo?"
zoran13 |  18 .03. 2018 ob  12: 12
POGODBA(e)

Ob sprejemu kolektivne pogodbe naj bi sodelovali tudi sindikati, pa ne sodelujejo, da ne govorimo o svetu delavcev, ki ima tudi svoje pristojnosti. Ko gre za pripojitve ali združitve, bi naj delavci ohranili svoje pravice iz delovnega razmerja oziroma pogodbe o zaposlitvi, še vsaj 1 leto po podpisu pogodbe. O vsem tem mora bdeti sindikat in natančno preučiti vso potrebno dokumentacijo, a mora o vsebini obveščati vse zaposlene, saj delodajalci ponujajo spretno zvito napisane pogodbe, da bi premamili zaposlene in jih pod krinko izgube zaposlitve, prisilili v podpis nove pogodbe o zaposlitvi. To se je pripetilo že velikokrat, saj med sedoj delavci žal niso toliko solidarni, da bi vedeli, da le s skupnimi močmi bi lahko kaj dosegli. Prav tako govorimo tudi o regresih, dopustih, dežurstvih, pravici do jubilejne nagrade, prerazporejanju in v zadnjem času moderni ukinjanju posameznih delovnih mest ter spremembi same sistemizacije delovnih mest. Saj je že res, da zakon o delovnih razmerjih predvideva vse te podtopke, a vendar zaposleni še naprej izgubljamo svoje težko že priborjene pravice, da bi na koncu izbrali najslabši možni scenarij. V okviru višanja nemogočih norm ter enormnih delovnih zadolžitev se kar naenkrat odločimo prekiniti vso to agonijo in v bistvu s podpisom novih pogodb naredimo sebi še več problemov in izgubi dosedanjih pravic in bonitet. Bili smo prisotni ob oddelitvah, pripojitvah, prevzemih, prodajah, sedaj pa smo pred novimi izzivi novih prevzemnih aktivnosti ter prodaje, tako, da nas zopet čaka ponovljen ciklus. In v tem ciklusu na koncu koncev, kljub opevanemu in pravičnemu sindikatu, ostaja praktično delavec in zaposlen sam in samcat. Skratka David proti Goljatu.

LJUDJE SLEDIJO SPOSOBNIM
»Družba, ki zaničuje odlične vodovodarje, kar je to manj plemenit poklic, in ki dopušča bahavost mislecev, kar je njihovo početje tako vzvišeno, bo imela slabo vodovodno napeljavo in slabo miselnost. Tako njene cevi kot modrosti ne bodo sposobne zadržati vode.«
John Gardner, pisec

»Zelo pogosto je dovolj samo, da si poleg nekoga. Ni potreben dotik, niti pogovor. Zadosten je občutek, ki poteka med vama, da se zavedate, da niste sami.«
Marilyn Monroe

»Včasih sem mislil, da je najhujše, če si sam. A to ni res. Najhujša stvar, ki se ti lahko zgodi, je, da si obkrožen z ljudmi, ob katerih si osamljen.«
Robin Williams

IZJAVE ZNANIH
V spopadu morale in denarja, denar redko izgubi.
Shirley Chisholm, političarka
www.poslovni.hr
kagumer |  18 .03. 2018 ob  09: 04
Zdaj bodo lahko stroje še enkrat prebarvali, morajo samo počakat, da jim poteče pogojna kazen...
privatizacija |  18 .03. 2018 ob  07: 30
a niso že enkrat tako odšli iz cimosa in naredili proavto. pač...
MB |  17 .03. 2018 ob  21: 02
Ristič kaj pa Jagodnik?
sindikati |  17 .03. 2018 ob  16: 18
samo drek mešate
ma kaj |  17 .03. 2018 ob  15: 09
niso vedno govorili , da imajo preveč zaposlenih, alora naj bodo srečni , da so šli po svoje.
dd |  17 .03. 2018 ob  14: 27
Marko G. tebi se pa da......
waits |  17 .03. 2018 ob  13: 14
Ristič, zbudi se !! Vprašaj malo okoli, kaj se ti dogaja na lastnem dvorišču. Tvoji " sindikalni zaupniki" so zgleda tako nizko na hierarhični lestvici da tam ne boš dobil dovolj t.i. mehkih podatkov za uspešen sindikalni boj. Dečko, moraš pač preiti tudi na "intelligence" metode, tako kot jih uporabljajo tudi tvoji nasprotniki (i, e. "kapital") če boš hotel biti enakovreden in učinkovit v boju za delavske pravice, za kar si tudi plačan. Prevzem orodjarne, skupaj s kadri in poslom, je bil dogovorjen že leto dni pred tem. Kdaj so začeli s preneščanjem dobrih zaposlenih iz tovarne Koper v orodjarno ? E, takrat !
Bu |  17 .03. 2018 ob  13: 07
Dej Ristič ne seri.
Anti Ristič |  17 .03. 2018 ob  13: 01
10
Ristič naj gre v trgovinski lobi na obali mal delat red. Delavke v tušu, šparu in merkatoru, delajo za minimalca so šikanirane oziroma šikanirani glede delodajalca... in kaj naredi glede tega? Nič ker so sindikati dobro plačani da ne delajo nič.
Pino |  17 .03. 2018 ob  12: 51
11
Samo v naši zjebani deželi je to mogoče....Aljoša Kovač je ustanovitelj in dorektor....to je ista oseba kot je bila v vodstvu Cimosa.....torej se je po vsej verjetnosti vse nastavilo in kot je spodaj že nekdo zapisal je gospodič prišel do posla z verjetno 1 € vložka, vse ostalo je častil Cimos.....in za piko na i, je pobral še tisto kar je ostalo kadra na Cimosu. Čez 1 leto bo po možnosti kot najbolj uspešno hitro rastoče podjetje in bo dobil nagrado za uspešnega gospodarstvenika Primorske.....maj esss
1