22-LETNIK, KI JE 'ZAPRL' MEJNI PREHOD DRAGONJA: Istrijan sklenil sporazum s tožilstvom

Kronika

Dvaindvajsetletni Hrvat, ki je januarja letos na mejnem prehodu Dragonja povzročil lažni bombni preplah, je s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde, poroča časnik Večer. Tožilstvo bo v zameno za priznanje krivde sodišču predlagalo izrek kazni treh let in dveh mesecev zapora, predobravnavni narok je sodišče razpisalo za prihodnji torek.

Zaradi Hrvata so konec januarja za več ur zaprli mejni prehod Dragonja. Moški je pod sedežem na avtobusu imel črn usnjen pas z valjastimi zvitki, za katerega se je kasneje sicer izkazalo, da ne gre za eksploziv. A so zaradi suma, da gre za eksplozivno telo, za nekaj ur zaprli mejni prehod ter evakuirali vse zaposlene. Na Dragonjo so tedaj prišli tudi pripadniki oddelka za protibombno zaščito specialne enote policije. Zoper Hrvata, ki so mu med drugim zasegli tudi daljši kovinski nož, je preiskovalna sodnica le nekaj dni kasneje odredila pripor.

Ker je mladenič, sicer doma iz Poreča, s svojo izpovedjo pred preiskovalnim sodnikom nakazal, da ima samomorilska nagnjenja, v priporu pa je po informacijah časnika nekoga tudi napadel, so ga poslali na mariborsko enoto za forenzično psihiatrijo. Sodni izvedenec psihiatrične stroke je ocenil, da je 22-letnik dejanje zakrivil neprišteven ter da zaradi duševne motnje sploh ni sposoben sodelovati na sojenju.

Pet strokovnjakov iz komisije za fakultetna izvedeniška mnenja je sicer ugotovilo nasprotno, da osumljeni ob prihodu na mejni prihod Dragonja ni imel povsem zamračenega uma in je sposoben sodelovati v postopku. Zato so Porečana iz enote za forenzično psihiatrijo ponovno premestili v koprski pripor, dodaja časnik. 

Kriminalisti so Hrvata najprej osumili kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, ko pa se je izkazalo, da ni tovoril eksploziva, so ga osumili kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost. Kazenski pregon proti njemu je prevzelo specializirano državno tožilstvo, ki mu v obtožnici ne očita zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost, pač pa, da je v Slovenijo pripotoval z namenom terorizma.

Ali bo koprsko sodišče sledilo predlogu tožilstva, bo znano prihodnji torek, ko je razpisan predobravnavni narok.

Zagovornik osumljenega, odvetnik Nikica Kljajić je za Večer potrdil, da 22-letnik zoper obtožnico ni ugovarjal, ker je pripravljen prevzeti odgovornost za svoje dejanje. S tožilstvom je Porečan tako že podpisal sporazum o priznanju krivde, pri čemer mu je tožilstvo ponudilo, da bo v primeru priznanja po hitrem postopku sodišču predlagalo izrek zaporne kazni 38 mesecev zapora.

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.

ha |  11 .07. 2018 ob  12: 34
zbirajo obvestila
Cuki |  11 .07. 2018 ob  06: 48
Mejni prehod z hrvasko je delikatna stvar....ce bi bili v jugi bi jih dobu par po glavi in to je vse...
WOW |  10 .07. 2018 ob  14: 48
hud terorist, s praznimi lattinami, da bi bile vsaj polne, lahko bi koga vsaj pošprical.....
Pero |  10 .07. 2018 ob  11: 31
Glede na zaporne kazni v Sloveniji (npr. kraje denarja is strani tajkunov) definitivno previsoka kazen.
@Karlo | danes ob 11:22 |  10 .07. 2018 ob  11: 24
Zato imamo tebe. Da nas osvetliš. Hvala.
Karlo |  10 .07. 2018 ob  11: 22
-1
Ni mi jasno | danes ob 09:47 Tebi še dolgo marsikaj ne bo jasno
Bigboss |  10 .07. 2018 ob  10: 56
Sramota za odvetnika, da mu je pustil to podpisat in sramota za tožilstvo, da so izkoristili bolano osebo, ne glede na to ali je hrvat ali karkoli....
Justino |  10 .07. 2018 ob  10: 28
Neslana šala mladega fantiča , ki se nezaveda dejanskih okoliščin in posledic svojega ravnanja . Bolje bi bilo da ga zaprejo na psihiatrio in pogledajo v njegove možgane če se da kaj popravit.
jurij |  10 .07. 2018 ob  10: 15
-1
@ ni mi jasno, čudno, da nisi predlagal, da ga Pahor nagradi in proglasi za junaka, ker ni imel pravega eksploziva in ni raztrelil avtobusa.
Ni mi jasno |  10 .07. 2018 ob  09: 47
s čim oz. kako naj bi izvajal terorizem. S praznimi, polepljenimi valjastimi zvitki? Ta je pa res hud terorist....