20. TEDEN ITALIJANSKEGA JEZIKA V SVETU: Poklon Gianniju Rodariju v besedi, likovni umetnosti in filmu

Koper

Oddelek za italijanistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem prireja 20. teden italijanskega jezika v svetu, ki bo potekal med 19. in 25. oktobrom. Program bo potekal na temo "italijanščina med besedo in sliko: grafiti, ilustracije, stripi". Od 20. do 24. oktobra bodo potekale tudi delavnice, predstavitve projektov in revije, branje Rodarijevih del, 21. oktobra pa spletni mednarodni znanstveni simpozij, na katerem bodo organizatorji Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta (dr. Barbara Baloh, dr. Eda Birsa), Gajbla (Samanta Kobal) in Založba Malinc (pridr. prof. dr. Barbara Pregelj) s priznanimi gosti spregovorili o Rodarijevem delu, pripovedovanju in otroški literaturi.

V petek, 23. oktobra, ob 10.00 bodo na vrtu ali v predavalnici Burja 1 Fakultete na humanistične študije, na Titovem trgu 5, v Kopru, odprli potujočo razstavo Giannija Rodarija. Razstava ob njegovi 100. letnici nosi naslov "Čudoviti Gianni – stenska antologija na 21 panojih". Podelili bodo tudi nagrade literarnega in umetniškega natečaja "100 Gianni Rodari – na krilih fantazije".

Fakulteta za humanistične študije dogodek organizira v sodelovanju z Generalnim konzulatom republike Italije v Kopru, Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti, Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini iz Pirana ter Italijanskim središčem Carlo Combi iz Kopra.

Dokumentarni film o odkrivanju življenja, krajev in pripovedi

V četrtek, 5. novembra, ob 17.00 bodo v predavalnici Burja 1 Fakultete na humanistične študije predvajali dokumentarni film "Gianni Rodari – Un sasso nello stagno" avtorja Feliceja Cappe. Film prikazuje poti odkrivanja življenja, krajev in pripovedi Rodarija skozi zbirko prispevkov, poklonitev in razmišljanj znanih piscev, kot so Dario Fo, Cesare Zavattini, Bruno Munari, Umberto Eco, Tullio de Mauro in mnogi drugi.

Dogodek organizirajo v sodelovanju z Generalnim konzulatom republike Italije v Kopru, Samoupravno skupnostjo Italijanov v Piranu, Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini iz Pirana ter Italijanskim središčem Carlo Combi iz Kopra.

Gianni Rodari, italijanski pisatelj, pesnik, osnovnošolski učitelj, novinar in pedagog se je pred 100 leti, 23. oktobra 1920, rodil v italijanskem mestecu Omegna. 1950 leta je izdal svoje prvo delo za otroke in mladino. Z obsežno produkcijo mladinske književnosti, pretkane z inteligentno romansko hudomušnostjo in humornostjo, v katero vstopajo motivi in teme iz vsakdanjega življenja njegovega časa (mir, vojna, izseljevanje, krivica, neenakost, svoboda …),  je veliko je prispeval k prenovi mladinske literature v Italiji.

Leta 1973 je izšla Rodarijeva pedagoška mojstrovina

Tematike povojnega italijanskega časa 50., 60. in 70. let in Rodarijevi nadrealistični liki so zamenjali tradicionalne čarobne pravljice in bajke. Leta 1970 je za svoje delo prejel nagrado Hansa Christiana Andersena, najpomembnejše priznanje na področju mladinske književnosti. Do začetka leta 1980 je sodeloval z mnogimi časopisi in se udeležil mnogih predavanj ter srečanj na italijanskih šolah z učitelji, starši, učenci in celo z gledališkimi skupinami učencev. Umrl je 14. aprila 1980 v Rimu.

Leta 1973 je izšla Rodarijeva pedagoška mojstrovina, vademekum ustvarjalnega pripovedovanja, La grammatica della fantasia; introduzione all'arte di inventare storie (Srečanje z domišljijo), esej z napotki za starše, učitelje in promotorje ustvarjalnega pripovedovanja. V delu avtor sporoča preprosto idejo, da če želimo biti dobri pripovedovalci, se moramo teh veščin naučiti že zelo zgodaj, v otroštvu, saj pripovedovalski talent ne zraste iz niča, potrebno ga je vzgajati in gojiti.

Rodarija je slovenski prostor spoznal že v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je Evelina Umek prevedla številna njegova dela in Srečanje z domišljijo. Svoj prostor je našel tudi v nekaterih učbeniških gradivih in berilih, tudi sodobnih. Najbolj ga pozna generacija poznih 60. in 70. let, saj je ta zrasla ob številnih njegovih knjigah in zgodbah: Pravljice po telefonu, Miška iz stripov, Modra puščica, Pravljice za igro, Vid v televizorju …

V letu, ko se praznuje več Rodarijevih okroglih obletnic in v tednu, ko se praznuje 100. obletnica njegovega rojstva, so se želeli na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, v hiši ustvarjalnega pripovedovanja Gajbli in Založbi Malinc pod pokroviteljstvom Mestne občine Koper in soorganizaciji Kulturnega izobraževalnega društva PiNA pokloniti temu pomembnemu človeku, ki je menil, da je domišljija os vseh misli, literarnih del in življenja.

Dogodki bodo predvajani v živo preko Facebook strani UP

Od 20. do 24. oktobra bodo na različnih lokacijah in na daljavo potekale delavnice, predstavitve projektov in revije Galeb, branje Rodarijevih del, 21. oktobra pa spletni mednarodni znanstveni simpozij s priznanimi gosti prof. dr. Vanessa Roghi, prof. dr. Jack Zipes, prof. dr. Juan Kruz Igerabide, ki bodo spregovorili o Rodarijevem delu, pripovedovanju, otroški literaturi ...

Po pogovoru bodo sledile predstavitve znanstvenih prispevkov slovenskih strokovnjakov prof. dr. Milene Mileva Blažić (UL PEF), doc. dr. Barbare Baloh in doc. dr. Ede Birsa (UP PEF), Samante Kobal, (Gajbla),  doc. dr. Ane Beguš (UP FHŠ), pridr. prof. dr. Barbare Pregelj (Založba Malinc) in Francisca Tomsicha (urugvajskega učitelja s slovenskimi koreninami). Dogodek bo povezovala dr. Anja Pirih, goste pa bosta v uvodnem nagovoru pozdravila župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in dekanja Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem prof. dr. Mara Cotič.

Celoten program je objavljen na spletnih straneh organizatorjev (www.pef.upr.si), dogodki pa bodo v živo predvajani preko Facebook strani Univerze na Primorskem, Pedagoške fakultete (www.facebook.com/uppef) oz. Youtube kanala (www.youtube.com/user/uppef).