20. POKLON VIZIJI: Ženske, ki se skušajo izviti iz agresivnega primeža tradicije

Goriška

Na Goriškem pripravljajo 20. filmski festival Poklon viziji, ki bo potekal med 13. in 20. oktobrom v sedmih mestih čezmejnega prostora med Slovenijo in Italijo. Nagrado Darko Bratina bo prejela britanska dokumentaristka Kim Longinotto, ki na neposreden in obenem politično ozaveščen način izpostavlja vlogo ženske v sodobni družbi.

(od leve) Novogoriški podžupan Simon Rosič in predstavniki Kinoateljeja: vodja festivala Mateja Zorn, programska selektorica Patricija Maličev in koordinator sekcije First Crossings Aljaž Škrlep.

Festival bo potekal v Novi Gorici, Gorici, Vidmu, Trstu, Ljubljani, Izoli in Špetru. Poleg številnih projekcij bo ponudil tudi tradicionalno mojstrsko delavnico z letošnjo nagrajenko, okrogle mize oz. srečanja, na katerih bodo razmišljali o temah, ki segajo od kritiškega pisanja do perspektiv kulturnega in filmskega turizma, ter fotografsko razstavo.

Letošnja edicija festivala prinaša obogatitev programa s tridnevnim programskim sklopom Prvi poleti/First Crossings, v katerem raziskujejo nove filmske govorice in izpostavljajo mlade avtorje. "Tudi z željo vzgoje nove publike v čezmejnem goriškem prostoru, odprte za formo kratkega in eksperimentalnega filma," je na torkovi novinarski konferenci povedala vodja festivala Mateja Zorn.

Letošnja nagrajenka Kim Longinotto velja za eno najpomembnejših avtoric s področja dokumentarnega filma preteklih 30 let. Od leta 1976 pa do danes je režirala, posnela in producirala več kot 20 filmov, ki so osvojili nagrade vseh ključnih mednarodnih filmskih festivalov, med drugimi tudi prestižnih festivalov v Cannesu, Sundanceu, Chicagu, Santa Barbari, Hong Kongu in Londonu.

"Njeni čutni dokumentarci popeljejo gledalce v pogosto nedosegljiv svet deklet in žensk, ki se skušajo izviti iz agresivnega primeža tradicije in obenem nikdar ne popustijo v boju za svoje pravice. Ljudi in njihove usode, ki jih beleži s kamero, skupaj z njihovo kulturo in običaji, razume in sprejema brez posegov in predsodkov. Vodi jo prepričanje, da je resničnost moč spreminjati tudi s pomočjo filma ali pa prav zaradi njega," je še dejala Zornova.

Nagrado ji bodo organizatorji festivala, Kinoatelje iz Gorice, predali na slavnostni prireditvi 16. oktobra v Hiši filma v Gorici. Ob tej priložnosti bodo obiskovalcem prikazali njene dokumentarne filme.

Skupaj z britansko nagrajenko bodo nagrade podelili tudi avtorjem najboljših filmov v sekciji Prvi poleti. Izbrani kratki filmi v tej kategoriji bodo skupaj z dolgometražnimi filmi Kim Longinotto predstavljeni v vseh letošnjih mestih filmskega festivala Poklon viziji.

Predfestivalski dogodek vabi v ponedeljek, 7. oktobra, ob 19. uri v Galerijo Fotografija v Ljubljani na odprtje razstave Letizie Battaglia z naslovom Mafija, bolečina, ljubezen - Shooting the mafia. Glavno festivalsko dogajanje pa se bo začelo v nedeljo, 13. oktobra, na novogoriškem Trgu Evropa z odprtjem instalacije Camera Obscura - Stičišče pogledov avtorja Jakoba Koncuta.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija