20. OBLETNICA PUF FESTIVALA: Po mestnih trgih in parkih se je predstavilo več kot 40 lutkovnih in uličnih predstav (FOTO)

Koper

Konec avgusta se je končal 20. PUF festival Koper, ki ga je organiziral Mednarodni center lutkovne umetnosti – MCLU Koper. V juliju in avgustu se je po mestnih trgih in parkih predstavilo več kot 40 lutkovnih in uličnih predstav. Na srečo je bilo vreme letos PUFovim prireditvam pod milim nebom izredno naklonjeno. Otroci in starši so festival obiskovali v Hlavaty parku pri tržnici, Ukmarjevem in Carpacciovem trgu, za primer dežja pa je bila rezervirana Taverna, kadar tam ni bilo drugih prireditev. Ob četrtkih zjutraj je bilo poskrbljeno za najmlajše od dveh let naprej, popoldanski petkov in sobotni program pa je bil sestavljen iz lutkovnega programa za otroke in večernega uličnega programa, ki so ga z veseljem použili tako najmlajši kot tudi vsi ostali gledalci.

Svojo 20. obletnico je PUF s svojim organizatorjem MCLU Koper zaznamoval z združevanjem v razširjeni celoletni programski koncept uprizoritvenih umetnosti na festivalu Plavajoči grad. Za ta skupni blok lutkovnega programa v Kopru in na Plavajočem gradu s področja uprizoritvenih umetnosti se je MCLU uvrstil med redke izbrance v državi, ki so pridobili 4-letno (2022–2025) financiranje.

PUFov program julija in avgusta v Kopru, ki ga podpira  Mestna občina Koper (MOK), so lutkovne predstave domače in tuje produkcije, ki vsebinsko pokrivajo predvsem pomanjkanje tovrstne ponudbe v Mestni občini Koper med letom. Mimogrede – MOK je edina mestna občina v Sloveniji, ki nima lutkovnega gledališča ali vsaj namenskega prostora za kulturne prireditve za otroke, ki bi nudilo streho lutkovnim predstavam in lutkovni umetnosti tudi v drugih letnih časih. 

PUFov jubilejni program je tudi letos v Kopru predstavil širok pregled lutkovne umetnosti po lutkovnih zvrsteh, s poudarkom na skupinah, ki so bile v programu v prvih PUFovih letih. Med njimi madžarski lutkovni junak Vitez Laszlo v mojstrskih rokah Janosa Palvya, Pulcinella Matije Solceta, Tintalo mini cirkus z mojstrsko animiranimi marionetami ter danski lutkar Alex s svojim Mr. Bartijem, interaktivno marioneto, ki jo vodi več sto nitk in jo tudi odrasli stežka sprejmejo kot lutko. Od starih znancev sta se predstavila lutkarja PierPaolo di Giusto in Alberto de Bastiani s Cirkusom treh prstov, pa Piki gledališče z Razstavo porednežev, Eva Sottrifer z Lačnim volkom, ki si je kuhal juho iz kamna, Urana iz drugega Planeta, Eros Goni in Filonauti z imenitnim uličnim gledališčem ter cela vrsta slovenskih lutkovnih ustvarjalcev – Hiša otrok in Umetnosti, LG FRU FRU, Zapik, Lalanit, Ustanova lutkovnih ustvarjalcev, Gospodična Bazilika, KUD LJUD, Nika Solce in Renata Lapanja z Zgodbami zdravilkami in še mnogi drugi. V programu je bil tudi regionalni festival kamišibaja ter sodelovanje s študenti in oddelkom za lutkarstvo Pedagoške akademije primorske univerze.

Na Plavajočem gradu pa  je program zahtevnejši in predstavlja domače in mednarodne trende sodobne lutkovne umetnosti – avtorske raziskovalne predstave, ki širijo meje lutkovnega gledališča na vse umetniška področja. Od domačih je bila med njimi tudi lastna produkcija Mednarodnega centra lutkovne umetnosti Don Kihot, prejemnica nagrade Grand prix kot najboljša predstava vse slovenske lutkovne produkcije v letih 2019–2021, od tujih pa raziskovalno avtorsko gledališče Eve Sotriffer iz Italije in Katanari iz Slovaške. Produkcije mojstrskih delavnic so že več let pomemben del koncentriranega programa na Plavajočem gradu. Letos se je gledališkega masterklasa udeležil cel letnik študentov umetniške akademije iz Kijeva in ustvaril pretresljivo predstavo o svoji lastni osebni situaciji vsakega teh študentov z bistvenim etičnim spraševanjem vsakega od njih – iti ali ne iti (nazaj v masaker). Na masterklasu pod vodstvom Mattea Spiazzija je bila pripravljena imenitna produkcija Commedie del Arte s tradicionalnimi zamaskiranimi liki in zapleti. Lutkovna delavnica velikih lutk pod vodstvom Braneta Solceta je ustvarila karnevalske velike lutke, 40 scenografov pa okolju prilagojene (site-specific) inštalacije na 17 festivalskih odrih.

Tudi glasbena delavnica Etno HistEria na Mačjem hribu pri Truškah je del tega kompleksa. 100 članski Veliki orkester Etno Histeria sestavlja 30 različnih glasbenih skupin in avtorskih glasbenikov, predvsem iz tujine. Nekateri teh glasbenikov in lutkarjev gredo na turneje po Sloveniji in bližnjih državah in se nazaj grede proti domu ponovno ustavijo v Sloveniji. Če se le da, se vključijo v program mesečnih Grajskih punktov – ciklusa gostovanj na Gradu Snežnik, na Primorskem, v Ljubljani in po klubih v Sloveniji. Pozimi ali spomladi pa se obiski skoncentrirajo na Kavč festivalu, ki se prek internetne aplikacije za samodejno organiziranje ob programski selekciji skupin samodejno razširja tudi na druge dele Slovenije in čezmejno v nove samostojne satelitske enote – npr. satelitski festival Nekropolis v Pragi, preskok Kavč festivala prek internetne aplikacije na Majorko, v Nemčijo in Italijo.

Veliko število ekskluzivnih in vrhunskih dogodkov, ki se sprijemajo v nove gostovanjske sklope (Kavč festival, Grajski punkti v Loški dolini in Gradu Snežnik, PUF Koper, ciklus glasbenih in lutkovnih gostovanj po Sloveniji, Program v Kavarni Drama, načrtovan lutkovni program v Kopru …), sodelovanje s Hišo otrok in umetnosti … izmenjave njihovih produkcij s produkcijami drugih producentov v Sloveniji in tujini, širjenje prizorišč in možnosti predstavitev kvalitetnim mednarodnim skupinam širši publiki po Sloveniji … festivalu Plavajoči grad z vsemi njegovimi podprogrami, že danes dajejo zelo posebno mesto v domači in mednarodni umetniški sceni.

PUF festival v Kopru in koncerte ter glasbeno delavnico Etno HistErio je z dotacijo v letu 2022 ponovno podprla Mestna občina Koper.  

Festival Plavajoči grad s PUF festivalom podpira ministrstvo za kulturo v 4-letnem projektnem financiranju (2022–2025).