20-LETNIK OPROŠČEN POSKUSA UBOJA: Z nožkom naj bi po obrazu in vratu porezal znanca, a je dokazov premalo

Kronika

Okrožno sodišče v Ljubljani je 20-letnika, obdolženega poskusa uboja, ki naj bi ga bil storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi hiperkinetične motnje vedenja in obsesivno-kompulzivne motnje, zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo. Tožilstvo je že napovedalo pritožbo.

Sodišču tudi ni uspelo ugotoviti, kaj se je med obtoženim in oškodovancem dogajalo usodnega 18. oktobra 2018 zvečer v trafiki na Litijski cesti v Štepanjskem naselju v Ljubljani. Tožilstvo je obdolženemu očitalo, da je skušal vzeti življenje svojemu tedaj 23-letnemu znancu, ko ga je z manjšim nožkom večkrat porezal po vratu in obrazu.

Sodišče je obdolženega oprostilo zaradi pomanjkanja dokazov, pa še obtožnica je bila po mnenju sodišča premalo konkretizirana, pišeta časnika Večer in Dnevnik. Sodišču tudi ni uspelo ugotoviti, kaj se je dejansko dogajalo tistega večera med obtoženim in oškodovancem. Prav tako ni bil najden nož, s katerim je obtoženi povzročil rane svojemu prijatelju. Ker je bil obtoženi oproščen, mu je sodišče preklicalo tudi prepoved približevanja oškodovancu.

Večer sicer izpostavlja, da je obdolženi na predobravnavnem naroku krivdo po obtožnici celo priznal in je menda celo že podpisal sporazum s tožilstvom. A sodnik Tomaž Bromše priznanja krivde ni sprejel, zato je bil izločen iz sojenja in je sojenje prevzela sodnica Alja Kratovac. Tožilstvo, ki je za obtoženega v zaključni besedi predlagalo šest let in pol zapora, je po izreku sodbe že napovedalo pritožbo na višje sodišče, oškodovanca pa je z njegovim odškodninskim zahtevkom v višini skoraj 50.000 evrov napotilo na civilno sodišče.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija