20 AMBASADE GAVIOLI: Posebne akcije za posebne priložnosti

Izola

Izolska ambasada arhitekture in elektronske glasbe letos praznuje 20. rojstni dan. Ob tej priložnosti bo Ambasada Gavioli tudi odprla svoja vrata, petkov večer pa bodo proslavili kot se za tako obletnico spodobi. Z nastopi priznanih imen iz sveta elektronske glasbe, med njimi največjim slovenskim didžejem, DJ-jem Umekom.

"To je zibelka elektronske glasbe v Sloveniji," ob omembi Ambasade Gavioli pravi Koprčan, didžej in producent Tomy DeClerque, ki meni, da se ne zavedamo, kaj v Izoli imamo. "To je klub na svetovnem nivoju," dodaja in razlaga, da zaradi njegove lege sem prihajajo obiskovalci z vse povsod. "Vsi vedo, da je to v Izoli, nihče pa ne ve, kje je Slovenija," še opisuje. Pomena Ambasade Gavioli se po njegovem mnenju ne zavedamo, saj je preveč samoumevna. DeClerqueu je celo žal, da njene vrednosti ne prepozna sama država in je ne razglasi za spomenik kulturnega pomena.

Prve ideje, kaj umestiti v ta objekt, so bile sicer širše naravnane, v načrtu niso bile le zabave z elektronsko glasbo. A lastniki kuba v devetdesetih letih so prišli v kontakt z didžejem Valentinom Kanzyanijem, ki je bil takrat v Ambasadi deklica za vse, delal je tudi program kluba. S tem so naredili velik korak na področju elektronske glasbe v Evropi.

Ambasada Gavioli pri svojih dvajsetih letih velja za klub, v katerega rad pride vsak didžej, prizorišče pa ni tako imenovani "trendsetter", kamor bi občinstvo prišlo poslušat nekaj novega. Nekateri prostora v izolski industrijski coni ne vidijo več le kot klub, temveč bi tja umestili tudi druge vsebine, denimo delavnice, ateljeje, gledališče, kot je bilo tudi prvotno zamišljeno.

Kakor koli pa objekt ni le klub, temveč prava arhitektruna umetnina. Režiser Rok Jurman je v svojem diplomskem delu, dokumentarnem filmu o Ambasadi Gavioli, naslovljenem Katedrala luksuznih barv, zabeležil zgodovino njenega nastanka. Ekipa mladih podjetnikov je pred dvajsetimi leti, da bi naredila spektakularen objekt, umeščen v mediteransko okolje, najela priznanega italijanskega arhitekta Giannija Gaviolija. Ta se je v projekt tako vživel, da je vanj položil ploščice iz Maroka, ki jih je sprva načrtoval za svojo lastno kopalnico.

Gavioli, po katerem Ambasada tudi nosi ime, je za snemanje dokumentarca pred dobrima dvema letoma po osemnajstih letih zopet stopil v izolski hram elektronike. Arhitekt pa bo tam tudi ta petek, ko bo z njim lahko poklepetala tudi širša javnost. Ambasada Gavioli bo namreč 18. decembra gostila svoj prvi dan odprtih vrat.

Ogledi, pogovori, zabava

Med 13. in 18. uro bo potekal ogled interierja, ki ga poznajo vsi študenti arhitekture v tem delu Evrope. Na ogled bo pregledna razstava plakatov, ki se jih mnogi domačini spomnijo še iz devetdesetih let prejšnjega stoletja in dokumentarec Katedrala luksuznih barv. Popoldansko druženje se bo zaključilo z vodenim pogovorom z izbranimi gosti, ki so zaznamovali zgodovino Gaviolija.

V poznih večernih urah sledi nočni program, ki ga bodo ustvarili didžeji Sputnik, Psiho, Lemon, Paolo Barbato in Umek, organizatorji obljubljajo tudi presenečenje. "Posebne priložnosti kličejo po posebnih akcijah," je ob tem dejal Umek, ki se kljub dvoletni pavzi s slovenskih odrov v Izolo vrača kot osrednji gost jubilejne zabave. "Ko te mama Ambasada pokliče, pač (povabila - op. a.) ne zavrneš," pravi.

Deli novico:

ninamspasa |  22 .12. 2015 ob  22: 14
leglo droge
Giani Gavioli |  22 .12. 2015 ob  08: 44
12 varnostnikov na 1 ... dobro se ve kdo ga je sej je vse na nadzorni kameri pred vhodom in se vidi tudi kako ga nekam peljejo v notranjost diskoteke kjer so se izživljali nad njim kar je lepo razvidno tudi po celotnem hrbtu ki je plav in odtisnjen od bulerjev
http://www.primorske.si/Novice/Kronika/Kdo-je-pretepel-Izolana
admin |  18 .12. 2015 ob  21: 29
pakšu
admin |  17 .12. 2015 ob  17: 25
derkope
ambasador |  16 .12. 2015 ob  19: 41
Škoda, da ne bo Tomya....
admin |  16 .12. 2015 ob  19: 03
furće
SoVraG |  16 .12. 2015 ob  17: 05
D.J. z Belvederja'81-God is a d.j. : Bog ti je da shizofrenijo. Lepo si sprejel ta dar.
spet jz |  16 .12. 2015 ob  10: 54
-3
že 10 let nazaj sem rekel da bi jo morali prebarvat in fanj fanj ščisti. notri je prav gnilo usrana!! beznica¨!
Mala šala |  16 .12. 2015 ob  08: 05
Kakšna je razlika med raverji in nonami? NOBENE. Oboji jemljejo tablete in poslušajo glasbo na glas. HA, HA. Homo ridens
D.J. z Belvederja'81-God is a d.j. |  16 .12. 2015 ob  08: 02
-16
Da bi vedeli kaj se tam pri Gavioliju dogaja?! Za eno "fešto", ki je bila od zunaj na travniku eno poletje, so se DEMONI OGLAŠALI IZ ZVOČNIKOV. Tej pa vsi v transu, da eden ni razumel za kaj se gre. Vsi, celo mesto zombijev-Izola, razen Božjih ljudi, je bilo kot pod hipnozo in še traja. Tam se pa res dogajajo paranormalne aktivnosti. Res, spoštujem kadilce trave, vse ostale-pijance, narkomane, hudičevke, pa sovražim ker se vedejo takrat kot satanove lutke. Vse prav zares, a kaj bi pisal, ko pa je v Bibliji natančno opisano to obdobje v Razodetju 13, 16, 17 0 ZMAJU-Satanu, antikristu, zveri in lažnemu preroku ter znamenju 666 (vse glavne številke telefonske v Izoli in Kopru imajo tri 6-ke. In bolnica, policija, rešilci, občina. V Izoli sama shizofrenija že 25 let je, ker je heroin uničil dve generaciji tam, žal. Umrle so sanje mavričnih ljudi-Šank rock.
Ma ta prokleta  |  16 .12. 2015 ob  07: 27
-17
občina,ki dovoli to svinjarijo.Imam veliko srečo,da stanujem blizu.Tam je drugi dan polno igel ,steklenic,sranjadobesedno.Da ne govorimo o drogah.Bravo Kolenc!!!!!