Cia telekomunikacijskemu podjetju plačuje za telefonske zapise

Sodelovanje med Cio in AT&T je prostovoljno, prav tako ni bil odrejen sodni nalog, ki bi podjetje prisilil v sodelovanje s Cio, so neimenovani uradniki povedali za časnik.

Ta program se razlikuje od spornega zbiranja podatkov, ki ga izvaja ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA), saj ta podatke o elektronskih komunikacijah od podjetij pridobiva prek sodnih nalogov.

 

Sodelovanje poteka tako, da Cia preda telefonske številke domnevnih skrajnežev iz tujine, AT&T pa nato v svojih podatkovnih bazah išče zapise o telefonskih klicih, ki bi lahko identificirali tujce, ki so povezani s terorističnimi aktivnostmi. AT&T predaja večinoma podatke o klicih v tujini in ne v ZDA.

Cia drži prepovedi vohunjanja na domačih tleh

Pri mednarodnih pogovorih, pri katerih je eden od sogovornikov v ZDA, podjetje ne razkrije identitete Američanov, prav tako še skrije več števk njihovih telefonskih številk, s čimer se lahko Cia drži prepovedi vohunjenja na domačih tleh.

Cia pa lahko podatek o skriti številki preda ameriški zvezni policiji FBI, ki bi lahko zahtevala sodni nalog, s katerim bi AT&T prisilila k predaji informacije, so zapisali v New York Times.

Predstavniki AT&T niso niti zanikali niti potrdili obstoj tega programa, sporočili so le, da podjetje deluje v skladu z zakoni v ZDA in tujih državah. Pri Cia prav tako niso potrdili obstoja programa, so pa zatrdili, da njihove aktivnosti v zvezi z zbiranjem podatkov ne kršijo pravice Američanov ter da zbirajo informacije o tujih državljanih in aktivnostih.

Obstajajo skrbi pred vedno večjo jezo in nezaupanjem potrošnikov

Cia je skupaj z NSA na udaru zaradi svojih vohunskih aktivnosti, ki jih je pomagal razkriti ameriški žvižgač Edward Snowden. Po mnenju poznavalcev zaradi sodelovanja telekomunikacijskih podjetij s temi agencijami obstajajo skrbi pred vedno večjo jezo in nezaupanjem potrošnikov.

Deli novico: