Danes obeležujemo dan spomina na mrtve

Slovenija

Danes obeležujemo dan spomina na mrtve, ki je pri nas tudi dela prost dan. Dan je namenjen obisku grobov svojcev. Po vsej državi bodo v spomin na pokojne potekale komemoracije, z mašami in molitvami bodo praznik obeležili tudi verniki. Državni vrh se bo zbral ob spomenikih na ljubljanskih Žalah, predstavniki države bodo obiskali še druge spomenike.

Na ljubljanskem pokopališču Žale bodo predsednik republike Borut Pahor, predsednica vlade Alenka Bratušek, predsednik državnega zbora Janko Veber, predsednik državnega sveta Mitja Bervar, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič in generalni direktor policije Stanislav Veniger položili vence k spomenikoma padlim v vojni za Slovenijo in padlim v NOB, k lipi sprave ter h kostnici žrtvam prve svetovne vojne.

Pahor bo pozneje položil venec tudi ob spominskem obeležju pred breznom pod Krenom v Kočevskem rogu in k spomeniku žrtvam vojnega nasilja na Sv. Urhu. Veber pa bo pred tem obiskal grobnico padlih NOB v Kočevju.

Predstavniki državnih in lokalnih oblasti se bodo udeležili slovesnosti pri grobnici na ljubljanskem Urhu, sicer pa slovesnosti pripravljajo pri več spomenikih po vsej državi.

V Katoliški cerkvi, kjer danes obeležujejo praznik vseh svetih, bodo danes potekale maše po vseh župnijah, na pokopališčih pa tudi molitve za verne rajne. Administrator ljubljanske nadškofije Andrej Glavan bo maševal na ljubljanskih Žalah, kjer bo vodil tudi molitev pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo in molitev za rajne.

Na današnji praznični dan je predvsem v okolici pokopališč pričakovati gnečo na cestah. V okolici večjih pokopališč bo spremenjen prometni režim, ponekod organizirajo tudi brezplačen javni prevoz.

Deli novico: