Padensko opasilo v znamenju 400-letnice vaške hiše

Piran

Medtem ko je šagra (beseda izvira iz latinske sacra, ki pomeni sveta) praznik, povezan s praznovanjem vašega zavetnika, je opasilo praznik posvetitve cerkve.

Tiste cerkve, za katere se ne ve točnega datuma posvetitve, običajno obhajajo opasilo v oktobru. V Padni se že od nekdaj obhaja ta praznik na drugo nedeljo v oktobru in je za sv. Blažem, zavetnikom vasi, drugi največji cerkveni praznik. Nekoč se je praznovanje začelo s slovesno sveto mašo, nadaljevalo z boljšim kosilom, popoldanskim blagoslovom in zaključilo s plesom. Ob lepem vremenu je bil ples na prostem, igrali so domači godci, kolačarice pa so ob ograjenem plesišču prodajale kolačke in druge slaščice.

Na opasilo se je začela tudi sezona "kapuza", to je kislega zelja v kozici s svinjino, in je trajala vse do velike noči. In ker nekoč ni bilo sredstev javnega obveščanja, so v vasi, kjer je bila šagra ali opasilo, nekaj dni prej na najvišjo zgradbo obesili zastavo, ki je širši okolici naznanjala praznik v vasi.

No, danes pa ga naznanjamo preko spletne strani Regional Obala. Zgodil se bo v nedeljo, 13. oktobra, začenši s slovesno sveto mašo ob 10.30.  Osrednji dogodek, ki sta ga pripravila domačina Alberto Pucer in Robert Titan, pa se bo začel popoldan ob 15.00, in sicer obeležitev 400-letnice vaške hiše, imenovane tudi "braća" ali "komunela", ob neposredni bližini cerkve sv. Blaža, v kateri je bil nekoč sedež vaške skupnosti, nato štirirazredna italijanska šola, danes pa galerija Božidar Jakac. Z besedami in slikami jo bo predstavil Alberto Pucer, Robert Titan pa bo na ogled postavil fotografsko razstavo z naslovom "Padna, ki je ni več". Sledila bo vaška pogostitev in klepet z domačini.