Z vžigalnikom na pomoč olimpijskemu ognju

Odklop

Olimpijski ogenj je na slovesnosti v Moskvi za trenutek ugasnil. Nosilcu olimpijske bakle, nekdanjemu plavalcu Šavaršu Karapetjanu so morali za trenutek na pomoč priskočiti kar z vžigalnikom, da je plamenica spet zagorela. Na spletni strani do Kremlja kritične radijske postaje Eho Moskvi menijo, da gre za slabo znamenje pred zimskimi igrami 2014.

"Tudi to se zgodi," je o incidentu dejal vodja organizacijskega odbora Dmitrij Černišenko. Zdaj olimpijsko baklo čaka 65.000 kilometrov dolga pot po največji državi na svetu. Če se zgodi, da med olimpijskim popotovanjem ogenj ugasne, se ga lahko prižge zgolj z rezervnim ognjem iz antične Grčije, ne pa kar z vžigalnikom.

Kljub temu so ruski mediji vse odkar so ruski organizatorji v soboto prevzeli olimpijski ogenj; baklo so na tradicionalen način s pomočjo sonca in zrcal prižgali v antični Olimpiji 29. septembra, o tem poročali zgolj pozitivno. Veselili so se, da je slovesnost, na kateri so sprejeli olimpijsko plamenico, s katero bodo čez dobre štiri mesece v Sočiju zanetili olimpijski ogenj za igre v tem črnomorskem mestu, tako lepo uspela in da je to dobro znamenje pred igrami, ki bodo od 7. do 23. februarja 2014.

Soči 2014 Putinov prestižni projekt

Slovesnosti na moskovskem Rdečem trgu je prisostvoval tudi ruski predsednik Vladimir Putin, saj naj bi bile zimske olimpijske igre prihodnje leto v Sočiju njegov prestižen projekt. Slovesnost je prenašala državna televizija, Putin pa je ob dviganju ognja dejal, da "naše skupne sanje postajajo resničnost". "Danes je vesel in pomemben dan. Olimpijski ogenj, simbol športa po vsem svetu, simbol miru in prijateljstva je prispel v Rusijo in bo krenil na pot po naši ogromni državi. Igre bodo pokazale spoštovanje enakosti in različnosti, ideale, ki so prepleteni z ideali olimpijskega gibanja," je dejal ruski predsednik.

Olimpijska bakla danes začenja 123 dni dolgo popotovanje po Rusiji. Skupno bodo nosilci bakle premagali 65.000 kilometrov po 83 ruskih regijah, vmes pa bodo med 7. in 11. novembrom plamenico poslali še na vesoljski izlet na rusko mednarodno vesoljsko postajo.