16. Slovenski festival vin letos s preko 110 vinarji

Kulinarika

Slovenski festival vin skupaj s Festivalom kulinarike tudi letos dokazuje položaj vodilne prireditve na področju vin. V četrtek in petek se bo na festivalu predstavilo več kot 110 vinarjev, vinogradnikov, vinskih kleti in gostincev ter drugih ponudnikov enogastronomskih dobrot.

V sklopu festivala bosta potekala tudi izbora za Viteško vino obeh redov vitezov vina v Sloveniji, tako Združenja Slovenskega reda vitezov vina kot Evropski red vitezov vina, so ob današnji predstavitvi festivala povedali organizatorji.

V sodelovanju s sommelieri in vinarji festival predstavlja nov koncept delavnic, ki so namenjene predvsem študentom in so jih poimenovali Vinska izkušanja za začetnike. Festival kulinarike bo letos nadaljeval lani začeto zgodbo predstavitve izbranih kulinaričnih dobrot in kreacij na temo divjačine. Te bodo oba festivalska dneva predstavljali domači in tuji chefi.

V galeriji okusov želijo organizatorji vzpodbuditi kreativnost in domišljijo mladih, ki v gostinstvu in kuhanju vidijo svojo poklicno usmeritev. Tu se bodo predstavile srednje in višje gostinske šole, ki se jim bodo pridružili tudi nekateri gostinci.

Lani sodelovalo preko 200 vinarjev

Pred 16 leti so festival prvič organizirali v Cankarjevem domu, ko je bilo v enem dnevu predstavljenih 34 vin. "Vrhunec je festival dosegel pred okrog petimi leti, ko so vinarji prepoznali ta festival in je sodelovalo preko 200 vinarjev. Pred okrog tremi leti pa se je število vinarjev stabiliziralo okrog 120, kar je tako za obiskovalce kot organizatorje najbolj prijazno in vodljivo," je povedal direktor festivala Rado Stojanovič.

Prepričan je, da na tem področju manjka organizirane promocije in iniciative, tako s strani države kot različnih združenj. "Treba je utrditi prepoznavnost posameznih vin, vinarjev, skupin in Slovenije v celoti. Vinarji so pridelali odlična vina, treba pa bo še veliko narediti pri promociji tega vina," je še poudaril.

Deli novico: