Vrh zveze Nato leta 2014 v Veliki Britaniji

Voditelji držav in vlad 28 članic zveze Nato se bodo prihodnje leto srečali v Veliki Britaniji, so danes sporočili iz Nata. Natančnejši podatki o datumu in kraju srečanja še niso znani, ena od tem v ospredju pa bo zagotovo Afganistan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 "O datumu in kraju bo odločeno v ožjih pogovorih z vladami članic," je povedala tiskovna predstavnica Nata Carmen RomeroZadnji vrh zveze Nato je bil v Chicagu leta 2012.

Da bo Velika Britanija gostila vrh, je potrdil tudi britanski premier David Cameron. To bo prvič po letu 1990, ko se bodo članice zavezništva zbrale na Otoku.

Cameron je poudaril, da bo vrh zaznamoval umik sil Nata iz Afganistana, ki je predviden do konca leta 2014. Vrh bo namenjen tudi "prihodnosti našega zavezništva". Po besedah Camerona bo zasedanje "kritično za zagotovitev, da Nato ostane relevantna, sodobna, prilagodljiva sila, primerna za 21. stoletje".

Britanski premier je še poudaril, da je Nato temeljni kamen britanske nacionalne varnosti. "Nimamo močnejših zaveznic in ne tesnejših prijateljic, kot je ostalih 27 članic Nata," je poudaril po poročanju britanskih medijev.

Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen pa je menil, da bo vrh "pomemben dogodek v zgodovini Nata". "Pričakujem, da bo vrh zagotovil zavezništvo, ki je močno, prilagodljivo, moderno in pripravljeno na spopad s kakršnimi koli varnostnimi grožnjami, s temeljem na ključni transatlantski vezi," je poudaril.