13-LETNIK ZARADI MEDVRSTNIŠKEGA NASILJA NAREDIL SAMOMOR: To so posnetki pred tragičnim dogodkom (VIDEO)

Kronika

Onyx John, 13-letni transspolni fant, je življenje izgubil zaradi nasilja, s katerim se je soočal v šoli. Pred tragičnim dogodkom je Onyx na družbenem omrežju TikTok delil pretresljive objave, ki so razkrile njegovo notranjo stisko.

Onyx

V svetu družbenih medijev, kjer sta sočutje in krutost v neprestanem boju, je Onyx John (prej Rose) razkril svojo bolečo notranjost. Star komaj 13 let, je delil risane slike na TikToku deset dni preden ga je njegova mati našla mrtvega v družinskem domu v Queenslandu (Avstralija). V posnetkih je bilo videti risane like z znaki samopoškodb, obkrožene z besedilom: "Prosim, brez sovraštva, ker moje telo dejansko izgleda tako." Onyx je v družbenih medijih našel 'varno mesto', stran od nasilnežev. Kljub temu pa je njegova družina izražala skrb, da se je tam tudi seznanil z metodami samopoškodb.

Videoposnetki so zaenkrat še dostopni TUKAJ.

Onyxovo trpinčenje se je začelo že v osnovni šoli, a se je stopnjevalo, ko se je začel identificirati kot fant. Sošolci naj ne bi sprejeli njegove spremembe in so ga žalili, ko je začel uporabljati moške zaimke. Nekateri so ustvarili lažne račune, ki so nadlegovali druge učence, in se pretvarjali, da so Onyx. Leta 2020 se je nasilje še stopnjevalo, ko je skupina deklet grozila Onyxu v šolskih kopalnicah. Družina trdi, da je šola obljubljala, da bo ukrepala, a v resnici ni bilo nobenih posledic za dekleta, ki so ga skušala pretepati v straniščih šole.

Družina je po smrti fanta šolo obtožila, da ni dovolj poskrbela za zaščito učencev pred nasiljem. Ravnatelj Grant Stephensen je v odzivu v Daily Mail Australia družini izrazil podporo in v elektronskem sporočilu staršem Onyxa izrazil sožalje. Peticijska pobuda, ki jo je začela Onyxova sestra Ivy, je usmerjena proti šolam, ki učencev pred nasiljem niso dovolj zaščitile. 

Onyx (na levi) in Ivy (na desni)

Ivy je zagnala tudi GoFundMe kampanjo, da bi pomagala družini pri zbiranju sredstev za pogreb Onyxa, ki bo v soboto. Sredstva, ki so presegla cilj 2.000 dolarjev, bodo med drugim namenjena organizaciji za preprečevanje samomora 'Suicide Prevention Australia'. Ivy pravi, da upa, da bo s svojo pobudo vsaj malo razbremenila mamo. V težkih trenutkih ostaja hrabra in si prizadeva za dolgoročne spremembe v sistemu, ki bi zagotovile varnost vseh otrok na šolah in družbenih omrežjih.


Kam po pomoč?

Posameznik, ki čuti hudo duševno stisko ali ima samomorilne misli, lahko strokovno pomoč poišče v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč. Lahko se obrne na svojega osebnega zdravnika ali pa na eno od spodnjih služb oziroma skupin.

Pomoč v stiski:

112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč),

116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24 h/dan),

116 111 – TOM - telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro),

01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj),

031 233 211 – Ženska svetovalnica - krizni center (24 h/dan),

Živ? Živ! – zivziv.si.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija