DA BO LOČEVANJE ODPADKOV ŠE BOLJ UČINKOVITO: Marjetica Koper uvaja mobilne ekološke točke z večprekatnim zabojnikom (FOTO)

Koper

Po dobrih rezultatih v krajevnih skupnostih Gračišče, Gradin, Sveti Anton in dveh lokacijah v Pobegih – Čežarjih ter Šmarjah je Marjetica namestila večprekatni zabojnik, ki uporabnikom omogoča še učinkovitejše ločevanje dodatnih deset frakcij odpadkov, t. i. Mobilno ekološko točko, v Krajevno skupnost Hrvatini.

Projekt Mobilne ekološke točke dodatno poudarja pomen ločenega zbiranja odpadkov. V občini trenutno sistematično ločeno zbirajo že pet frakcij odpadkov: papir in karton (rdeč zabojnik), biološke odpadke (rjav zabojnik), steklo (zelen zabojnik), mešano komunalno embalažo (rumen zabojnik) in preostanek odpadkov (črn zabojnik).

Nova Mobilna ekološka točka pa ponuja možnost ločenega zbiranja dodatnih deset vrst odpadkov, in sicer zdravil, PVC zamaškov, tonerjev, mobitelov in polnilcev, neonskih žarnic, žarnic, CD-jev in DVD-jev, baterijskih vložkov, doz sprejev ter knjig in revij.

V naslednjih mesecih bo Mobilna ekološka točka obiskala tudi druge krajevne skupnosti v zaledju in primestju ter na ta način osveščala uporabnike. Količine zbranih odpadkov bodo pokazale, koliko so uporabniki dovzetni za še učinkovitejše ločeno zbiranje odpadkov. Na podlagi teh podatkov bo Marjetica Koper v nadaljevanju lahko prilagodila strategijo razvoja in nadgradnje obstoječe komunalne infrastrukture.

Mestna Vrtnarija Koper pa v mesecu decembru pripravlja pestro akcijsko ponudbo sadik sadnega drevja. 15 odstotni popust na gotovinska plačila lahko uveljavite na več kakor 100 različnih vrst sadnega drevja. Prav jesensko-zimsko obdobje je najprimernejše za sajenje takšnih dreves. Na Marjetici vam bodo strokovno usposobljeni zaposleni z veseljem svetovali tudi pri pravilni izbiri organskega gnojila, opornih kolov in sadilnem substratu, kateri so zelo pomembni pri sami zasaditvi.