12-LETNIK PO TIKTOK IZZIVU V KOMI: Sodišče določilo izklop aparatov, starši odločitvi nasprotujejo

Svet

12-letni deček Archie Battersbee je v komi od 7. aprila, potem ko je doma, tako je pojasnila njegova mama, sodeloval v 'blackout' izzivu na TikToku. Gre za izziv, pri katerem si otroci okoli vratu nataknejo trak in ga stiskajo, dokler ne izgubijo zavesti. Vse skupaj pa snemajo.

Zdravniki pravijo, da je deček v stanju možganske smrti in da ga ohranjajo v komi v londonski bolnišnici. Sredi julija je britansko sodišče bolnišnici dovolilo, da konča zdravljenje za vzdrževanje življenja.

Toda njegova starša, Hollie Danice in Paul Battersbee, sta ob podpori krščanskega združenja še vedno odločena, da sina ohranita pri življenju, zato sta vložila več ugovorov v nujnem postopku. Izklop naprav, na katere je bil priklopljen njun sin, je bil predviden za sredo opoldne. Starša sta se zato v sredo zjutraj obrnila tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP).

Starša sta med drugim navedla, da Združeno kraljestvo ni spoštovalo odločitve Odbora ZN za pravice invalidov, ki je v petek prosil britansko vlado, naj se "vzdrži zavrnitve kakršnega koli medicinskega posega za ohranjanje Archiejevega življenja", dokler ne preuči zadeve.

ESČP je pritožbo staršev zavrnilo. Predsednik sodišča, ki je isti dan prejel pritožbo po nujnem postopku, je sklenil, da "ne bo izrekel zahtevanega začasnega ukrepa" in "da ne bo ugodil pritožbi".

Presodilo je, da v tem primeru ni treba "posegati" v odločitve britanskega sodstva, ki je izreklo ukinitev zdravstvene oskrbe, še poroča 24sata.hr. Evropski sodniki so že odločali o podobnem primeru, ki je močno odmeval v Franciji, in sicer v primeru Vincenta Lamberta, ki je julija 2019 na koncu umrl v bolnišnici v Reimsu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija